Nigerijská ekonomika se přes noc zdvojnásobila

Lagos, hlavní město Nigérie

Lagos, hlavní město Nigérie Zdroj: CC BY 2.0: satanoid via Flickr

Jihoafrická republika už není největší ekonomikou na černém kontinentu. Předběhla ji Nigérie, jejíž hrubý domácí produkt (HDP) se po přepočtení zvýšil o 89 procent. Západoafrická země se tak v podstatě přes noc stala 26. největší ekonomikou světa.

Tak velká změna byla možná kvůli přesunutí základního (bazického) roku z roku 1990 na 2010. Za tu dobu se struktura ekonomiky změnila k nepoznání, v roce 1990 například téměř neexistovaly obory jako bankovnictví či telekomunikace. Většina zemí úpravu základního roku provádí pravidelně, v Nigerii to však neudělali přes 20 let.

Po přepočtení tamní ekonomika loni dosáhla velikosti 509 miliard dolarů, což je o 89 procent více než se původně odhadovalo. I nové číslo je ale pouze hrubý odhad. Jihoafrická ekonomika dosáhla v roce 2013 velikosti 372 miliard dolarů. Její jednapadesátimilionová populace je ale více než trojnásobně menší než nigerijských 169 milionů.

Vývoj nigerijského HDP od roku 1990 do roku 2014Vývoj nigérijské ekonomiky od roku 1990 do roku 2014 (před přepočtením, v miliardách dolarů)Vývoj nigérijské ekonomiky od roku 1990 do roku 2014 (před přepočtením, v miliardách dolarů) | tradingeconomics.comZdroj: tradingeconomics.com (před přepočtením, v miliardách dolarů)

Přepočet by mohl přilákat zahraniční firmy

Firmy jako Heineken, MTB, Nestlé či Standard Bank již do Nigerie poslaly miliardy dolarů. Přepočtená velikost tamní ekonomiky pravděpodobně přiláká další velké hráče. „Má to psychologický dopad. Nyní je vidět, že tato země má velkou spotřebitelskou základnu,“ uvedla ministryně financí Ngozi Okonjo-Iwealová. „Jde nám o to, aby byla velikost ekonomiky měřena co nejpřesněji,“ zdůvodnila ministryně rekalkulaci nigerijského HDP.

Cíl: Dvacítka nejsilnějších ekonomik světa

Zvýšení HDP vlivem přepočtů bylo ještě vyšší, než očekávali analytici. Ti předpovídali zvýšení o 40 až 60 procent. To dává nejlidnatější africké zemi šanci dosáhnout jejího cíle - dostat se v dohledné době do dvacítky největších ekonomik světa. Což by zemi pomohlo přilákat více zahraničních investorů.

Nigerie patří k největším světovým producentům ropy a je členem skupiny OPEC. Přepočítané HDP ale ukazuje, že zemi se povedlo od těžby černého zlata diverzifikovat jiným směrem. Podíl ropy na HDP totiž klesl z 32 na 14 procent.