Nizozemsko jako ráj marihuany končí. Cizinci mají utrum

Amsterdam, marihuana

Amsterdam, marihuana Zdroj: profimedia.cz

Liberální přístup k lehkým drogám je pro turisty velkým lákadlem
V nabídce coffee-shopů je konopné zboží všeho druhu
Z drogové turistiky ale nemají všichni radost
Z venku se coffee-shopy od běžných kaváren či barů příliš neliší
Ostatně ani interiér mnohdy nijak originální není
8
Fotogalerie
Cizinci si už brzy v Nizozemsku zřejmě marihuanu legálně nekoupí. Tamní soud se totiž postavil za chystaný vládní zákaz prodeje této omamné rostliny pro lidi, kteří v Holandsku nežijí. Opatření má platit od 1. května ve třech provinciích na jihu země a od 1. ledna 2013 v celé zemi. Majitelé coffee-shopů, kde se lehké drogy prodávají, se teď bojí o svůj byznys.

Několik vlastníků coffee-shopů argumentovalo, že je chystané opatření diskriminační. Chtěli zamezit tomu, aby vstoupilo v platnost, a obrátili se proto na soud. Ten ale dnes jejich žádost zamítl. Chystaný krok podle něj neporušuje „základní principy zákona proti diskriminaci“. Zdůraznil, že mezinárodní problémy způsobené drogovou turistikou a boj proti obchodu s drogami jsou důležitější než místní nesouhlas.

Majitelé coffee-shopů, kteří by nařízením přišli o část zisku, řekli, že se proti verdiktu odvolají. Pokud právní bitvu ve vlasti prohrají, poženou prý tuto věc k Evropskému soudu pro lidská práva. Někteří provozovatelé odhadují, že restrikce sníží jejich tržby až o 90 procent.

Jak funguje konopný byznys v Amsterdamu? Podívejte se ve fotogalerii:

Podle chystaného opatření se mají z 670 nizozemských coffee-shopů stát „uzavřené kluby“ s nejvýše 2 tisíci členy, jimiž mají být pouze plnoletí nizozemští občané. S regulí nesouhlasí Amsterodam, kde cofee-shopy přitahují množství turistů, a jeho starosta Eberhard van der Laan prý chce najít kompromisní řešení. Podle odhadů do holandské metropole míří za účelem zakouřit si marihuanu a využít tamního liberálního prostředí až třetina výletníků.

Stoupenci nařízení doufají, že omezí drogovou turistiku, která ročně do Nizozemska přiláká téměř čtyři miliony cizinců, zejména z Francie, Německa a Belgie. Podle komentářů by šlo o nejvýznamnější změnu v rámci tolerance k takzvaným lehkým drogám, kterou je Nizozemsko známé desítky let.

Vláda chce zamezit dopravním zácpám či rušení nočního klidu, které tento typ turistiky provází. Podle některých studií by ale opatření mohlo vést k nárůstu drobné kriminality a obchodování s drogami v ulicích, kvůli kterým začalo Nizozemsko v 70. letech minulého století tolerantní politiku vůči lehkým drogám uplatňovat. Od roku 1976 je v zemi možné prodávat nebo mít u sebe méně než pět gramů marihuany. Pěstování ve velkém se ale v Nizozemsku stejně jako jinde v Evropě trestá.