Nobelovu cenu za ekonomii má Francouz Tirole. Za výzkum, jak regulovat velké firmy

Jean Tirole

Jean Tirole Zdroj: CTK

Nobelovy ceny jsou pro letošní rok kompletní. Cenu za ekonomii získal francouzský ekonom Jean Tirole. Výbor ocenil jeho analýzu tržní síly a regulace, oznámila Královská švédská akademie věd.

Jedenašedesátiletý Tirole se zabývá například metodami státní regulace různých sektorů, od telekomunikací po bankovnictví. Jeho výzkum pomohl vládám pochopit, jakým způsobem je zapotřebí řešit dominanci menšího počtu podniků v určitém odvětví.

„Letošní cena za ekonomii se týká toho, jak krotit mocné firmy,“ prohlásil stálý tajemník akademie Staffan Normark. V roce 2012 Tirole v rozhovoru s ekonomickým listem Les Echos upozornil, že poslední světová finanční krize pramenila především ze selhání při regulaci trhů.

Tirole nyní působí jako profesor ekonomie na univerzitě v Toulouse a podle akademie patří k nejvlivnějším ekonomům naší doby. Stal se teprve třetím Francouzem, který Nobelovu cenu za ekonomii získal.

Jeho výzkum ukázal, že regulaci je zapotřebí pečlivě přizpůsobovat specifickým podmínkám v jednotlivých odvětvích. Takovýto postup je podle něj vhodnější než všeobecná regulace, například stanovování cenových stropů,

Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny, které vynálezce dynamitu Alfred Nobel stanovil ve své závěti z roku 1895. Uděluje se až od roku 1969 a naprostou většinu nositelů ocenění tvoří ekonomové ze Spojených států. Loni se o cenu podělili Američané Eugene Fama, Lars Peter Hansen a Robert Shiller, kteří ji dostali za empirickou analýzu cen aktiv.

Ceny jsou rozdány, ceremoniál bude v prosinci

Letošní týden vyhlašování Nobelových cen začal minulé pondělí oznámením ocenění za lékařství, pokračoval v úterý cenou za fyziku a ve středu vyhlášením ceny za chemii.

Oceněny byly převážně objevy, které mají konkrétní použití v praktickém životě. V případě lékařství se jednalo o objev buněk, jež mozku pomáhají v prostorové orientaci, u fyziky o vývoj modrých světelných diod a u chemie o rozvoj mikroskopie s velmi vysokým rozlišením. Ve čtvrtek Švédská akademie udělila Nobelovu cenu za literaturu francouzskému romanopisci Patricku Modianovi.

V pátek byla udělena také Nobelova cena za mír. Získal ji indický aktivista Kailáš Satjarthi a pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání Malala Júsufzaiová. Nobelův výbor u vyznamenaných ocenil „jejich boj proti útlaku dětí a mladých lidí a boj za právo všech dětí na vzdělání“.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (více než 24 milionů korun) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.