Analytici: Nobelovu cenu má Tirole za nový pohled na regulaci

Jean Tirole

Jean Tirole Zdroj: CTK

Nový laureát Nobelovy ceny za ekonomii Jean Tirole se zasloužil především o nový pohled na ekonomickou regulaci. Dále se věnuje teorii veřejných zakázek a změnil rovněž pohled na boj proti monopolům. Shodují se na tom ekonomové. Francouz Tirole je navíc prvním neamerickým ekonomem oceněným Nobelovou cenou v tomto oboru od roku 1999, upozornili analytici.

„Je dobře, že cena byla udělena člověku, který se hodně zabývá regulací; jde totiž o nanejvýš podstatné téma pro dnešní Evropu, právě regulace a zásahy státu do ekonomiky mají zásadní vliv na průběh poslední hospodářské krize,“ uvedla analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Tirole se podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské zabývá otázkou, co zásahy státu mohou přinést a co naopak odnést. „Často řešeným problémem v jeho studiích je morální hazard nebo nepříznivý výběr,“ uvedla.

Dlouhodobě významné jméno

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že v akademickém světě patří Jean Tirole mezi velmi významná jména, a to již dlouho dobu. „To dokládá například i statistika IDEAS/RePec, která sleduje kvalitu výzkumných prací autorů dle typu publikací, počtu citací či počtu stáhnutí článků daného autora. Dle tohoto žebříčku patří Tirole mezi první světovou desítku ekonomů,“ uvedl.

Seidler upozornil, že Tirole přispěl i k oblasti finanční regulace a zabýval se tematikou mezibankovní nákazy, propojeností bank a skutečností, že se banky navzájem přestávají monitorovat, pokud se dopředu domnívají, že případné jejich problémy následně vyřeší stát. „Tím přispěl k diskusi o vhodnosti záchrany bankrotujících bank státem,“ doplnil.

Klíčový autor v oblasti teorie veřejných zakázek

Tirole je podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy klíčovým autorem v oblasti teorie veřejných zakázek či v oblasti teorie finančního zprostředkování. V oblasti teorie veřejných zakázek se Tirole kromě jiného zabývá i problémem, kdy firma, která zakázku získá, poté nezřídka dodatečně navyšuje náklady.

„Tirole prokazuje, že do jisté míry může být pro vládu nebo jiný subjekt, který zakázku přidělil, optimální na navýšení nákladů přistoupit. Tirole se ve svém výzkumu zabývá také tím, jak případně smlouvu o veřejné zakázce navrhnout tak, aby popsaný problém nevznikl,“ uvedl.

Průkopník teorie oligopolu

Nový laureát je rovněž podle hlavního analytika Conseq Martina Lobotky průkopníkem teorie oligopolu, průmyslové organizace, což je část ekonomie, které se před ním příliš pozornosti nevěnovalo. „Výsledky jeho bádání vedly k novému pohledu na regulaci subjektu v jiném ekonomickém uspořádání, než je (abstraktní) dokonalá konkurence,“ uvedl.

Hospodářskopolitickou praxi ovlivnil Tirole podle Kovandy například zpochybněním tehdy převládajícího názoru, že monopolista, který ovládne určitý trh či odvětví, nemůže prostřednictvím tzv. vertikální integrace podobně se ziskem ovládnout trh či odvětví jiné. „V důsledku toho začali být politici a regulační orgány ostražitější vůči potenciálním rizikům plynoucím z vertikální integrace,“ uvedl.