Nobelovu cenu získali američtí vědci za detailní popis „biologických hodin“

Nobelovu cenu za lékařství získali tři Američané

Nobelovu cenu za lékařství získali tři Američané Zdroj: reprofoto Twitter

Novelu cenu za lékařství získali tři Američané
Nobelovu cenu za lékařství získali letos tři Američané za výzkum biologických rytmů těla
Nobelovu cenu za lékařství získali letos tři Američané za výzkum biologických rytmů těla
Nobelovu cenu za lékařství získali letos tři Američané za výzkum biologických rytmů těla
5
Fotogalerie

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získala trojice Američanů Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young. Oceněni byli za výzkum v oblasti chronobiologie, která se zabývá biologickými rytmy živých organismů. 

Trojice lékařů se podařilo identifikovat gen, který je v organismu zodpovědný za řízení biologického rytmu. "Byli schopni nahlédnout do našich biologických hodin a vysvětlit jejich fungování," uvedl ve zdůvodnění Karolinský institut. "Jejich objevy vysvětlují, jak rostliny, živočichové a lidé přizpůsobují své biologické rytmy střídání dne a noci na zemi," dodal.

Takzvaný cirkadiánní rytmus o délce periody přibližně 24 hodin ovlivňuje například spánek, chování, hladinu hormonů, tělesnou teplotu či metabolismus.

Lékaři pracovali s octomilkami. Díky jejich rychlému životnímu cyklu identifikovali gen produkující takzvaný PER protein, který měl tendenci se v průběhu noci hromadit v buňkách – přes den pak byl odbouráván. Díky odhalení podílu dalšího enzymu na celém procesu pak byli schopni celý mechanismus identifikovat nejen v octomilkách, ale také v dalších mnohobuněčných organismech, včetně člověka.

V průběhu svého dalšího výzkumu lékaři identifikovali další chemické látky (proteiny DBT či TIM), které se na regulaci výše zmíněného PER proteinu podílejí a které tak zajišťují chod „vnitřních hodin“ organismu a jejich synchronizaci s externími vlivy (třeba při cestování napříč časovými pásmy, kdy člověk zažívá takzvaný jet lag). Na Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství bylo letos nominováno 361 kandidátů.