Nová slovenská vláda: Směr získá rezorty obrany, spravedlnosti i zahraničí

Peter Pellegrini, Robert Fico a Andrej Danko podepsali koaliční smlouvu

Peter Pellegrini, Robert Fico a Andrej Danko podepsali koaliční smlouvu Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Směr-sociální demokracie a Hlas-sociální demokracie, a nacionalistická Slovenská národní strana oficiálně stvrdily vznik nové slovenské vládní koalice. Kandidáty na členy nového kabinetu nová vládní koalice zatím nezveřejnila, bude se o nich terpve jednat, řekl předseda Směru Robert Fico. Strany si ale už rozdělily rezorty. 

Jisté již je, že předsedou vlády bude kandidát Směru a předsedou parlamentu bude kandidát Hlasu. koaliční smlouva přímo nikoho nejmenuje, už dříve se ale strany dohodly,  že premiérem bude předseda Směru Fico a šéf Hlasu Peter Pellegrini získá funkci předsedy parlamentu.

Směru připadnou ministerstva obrany, spravedlnosti, dopravy, financí, zahraničí a zemědělství. Hlas obsadí o rezort víc než Směr, celkem bude mít sedm ministrů - vnitra, hospodářství, školství, zdravotnictví, informatiky, práce a post vicepremiéra pro evropské fondy a plán obnovy.

SNS získá ministerstva životního prostředí, kultury a nové ministerstvo sportu a cestovního ruchu, které vznikne 1. ledna 2024.

K podpisu koaliční smlouvy přistoupila trojice stran v závěru dvoutýdenní lhůty, kterou prezidentka Zuzana Čaputová dala na vytvoření parlamentní většiny Ficovi, jehož strana volby vyhrála. Směr-SD, Hlas-SD a SNS, jež dohromady získaly 79 křesel ve 150členné sněmovně, už minulý týden uzavřely memorandum o plánu společně vytvořit nový kabinet a o rozdělení míst ve vládě.

Směr-SD a SNS dlouhodobě vystupují proti vojenské pomoci Ukrajině bránící se ruské invazi a kritizují rovněž protiruské sankce.

„Vstup do vlády neznamená s ohledem na tíživou ekonomickou situaci procházku růžovou zahradou,“ řekl po podpisu koaliční smlouvy Pellegrini.

Fico by uvítal, pokud by ustavující schůze sněmovny po volbách byla příští týden. Zopakoval, že by chtěl, aby nová vládní sestava zastupovala Slovensko na nadcházející schůzce státníků členských zemí Evropské unie 26. a 27. října.