Nové boje v severní Sýrii vyhnaly v Hasace z domovů 60 tisíc lidí

boje v Sýrii

boje v Sýrii Zdroj: ctk

Kvůli bojům v syrské Hasace uprchlo z domovů už 60 tisíc lidí. Podle úřadu OSN v Sýrii by mohlo z tohoto města na severovýchodě Sýrie odejít až 200 tisíc lidí. O město bojují znovu radikálové z Islámského státu (IS) s armádou a kurdskými milicemi, ve čtvrtek byly obnoveny také boje v Kobani, kde IS od té doby povraždil na 140 civilistů.

Hasaku ovládá zčásti armáda a zčásti Kurdové. V minulých týdnech IS v Hasace a celé stejnojmenné provincii musel ustoupit kurdským obráncům, ale ve čtvrtek boje o Hasaku obnovil a vstoupil do dvou čtvrtí města ovládaných armádou. Damašek vyzval „každého muže a každou ženu schopnou unést zbraň“ - k zapojení do obrany města před „bezpříkladnou agresí teroristů“, kteří bombovými útoky poničili část sídla bezpečnostních složek a zabili spoustu lidí. Islámský stát naopak ohlásil, že osvobodil všechny vězně z hlavní věznice ve městě.

Podle OSN v Hasace opustilo své domovy 50 tisíc lidí a odešlo do klidnějších částí města a 10 tisíc dalších uprchlo do nedalekého města Ámúdá na turecké hranici. Před zahájením bojů v Hasace žilo 300 tisíc lidí, z nichž mnozí jsou Kurdové. IS ve čtvrtek obnovil také boje o severosyrské město Kobani, které leží v provincii Halab u turecké hranice. V lednu ho tam Kurdové s pomocí mezinárodní koalice porazili a IS se musel po čtyřech měsících stáhnout. Do dneška si boje podle agentury Reuters vyžádaly životy více než 140 civilistů.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii monitoruje z Londýna, oznámila, že IS prodal svým lidem bojujícím v Sýrii jako otrokyně 42 žen z irácké komunity jezídů. V Iráku byly uneseny loni a prodány byly v syrské provincii Dajr az-Zaur za 500 až 2000 dolarů (12.000 až 49.000 korun). Bojovníci IS loni zmasakrovali komunitu jezídů, která obývá oblast kolem iráckého Mosulu. Muže nutili konvertovat a několik tisíc žen a dívek padlo do zajetí. Dalším tisícům se podařilo uprchnout do hor.

230 tisíc obětí

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že uvolní navíc 360 milionů dolarů na zajištění základní pomoci obětem války v Sýrii. Celkem tak USA přispějí na pomoc lidem postiženým válkou čtyřmi miliardami dolarů. Mimořádně uvolněné peníze jsou určeny k financování některých programů OSN, na jejichž zajištění pro letošní rok OSN potřebuje více než osm miliard dolarů.

Syrská válka připravila o život 230 tisíc lidí a z domovů vyhnala přes deset milionů občanů Sýrie. Asi tři miliony z nich jsou v sousedních zemích, zbylí jsou uprchlíky ve vlastní zemi.