Novináři nejsou „nepřátelé lidu“. Americký Senát podpořil svobodný tisk

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Frank Morgenstern via Flickr

Americký prezident Donald Trump
2
Fotogalerie

Americký Senát dnes jednomyslně schválil rezoluci na podporu svobodného tisku, v níž vyhlásil, že média nejsou nepřáteli lidu. Rezoluce je považována za reakci na opakované útoky prezidenta Donalda Trumpa proti médiím. Postoje šéfa Bílého domu dnes v koordinované akci odmítlo přes 300 amerických deníků.

Nezávaznou rezoluci senátoři schválili aklamací, tedy obecným souhlasem, nikoli jmenovitým hlasováním. Bílý dům zatím na krok horní kongresové komory nereagoval.

„Přísahali jsme. že budeme podporovat a chránit ústavu včetně jejího prvního dodatku (o svobodě slova a tisku),“ prohlásil demokratický senátor Brian Schatz, který text rezoluce navrhl. „Každý senátor dnes svou přísahu potvrdil tím, že vyslal zprávu o podpoře prvního dodatku, o podpoře svobody tisku tváří v tvář útokům,“ řekl Schatz.

Označení médií jako „nepřátel lidu“ se v poslední době stalo častou součástí Trumpova slovníku. Prezident na „falešná média“ opakovaně útočí a obviňuje je, že podrývají jeho autoritu, straní opozici a zpochybňují jeho volební vítězství. Dnes na twitteru napsal, že „prolhaná média jsou opoziční stranou,“ což je pro Ameriku špatné. „My ale vítězíme,“ dodal.

Trump svým tweetem reagoval na komentáře a úvodníky, v nichž se dnes téměř 350 amerických listů ohradilo proti prezidentovým útokům. List The Boston Globe vyzval již minulý týden deníky v USA, aby odsoudily prezidentovu "špinavou válku" proti médiím.