Novodobé otroctví je v Británii nečekaně rozšířené, týká se 10 tisíc lidí

Panorama londýnské čtvrti City i s "Okurkou"

Panorama londýnské čtvrti City i s "Okurkou" Zdroj: Wjfox2005 - Wikimedia Commons

V Británii mohlo loni pracovat až 13 tisíc obětí obchodu s lidmi, sexuálního vykořisťování a dalších forem novodobého otroctví. Je to čtyřikrát víc, než uváděly dosavadní odhady.

Mezi oběti moderního otroctví se počítají například ženy a dívky nucené k prostituci, domácí služebnictvo, které pracuje za nepatrnou nebo žádnou mzdu, nebo dělníci, kteří jsou nuceni k práci na rybářských lodích nebo na farmách. V Británii loni mohlo být 10 až 13 tisíc těchto lidí, stojí ve zprávě pro britské ministerstvo vnitra.

Britský Národní kriminální úřad (NCA) počet potenciálních obětí novodobého otroctví za loňský rok v nedávné zprávě odhadl na 2744 lidí. Bylo by to o 22 procent víc než v předešlém roce. 

Zpřesňují se odhady

Vláda v Londýně ale přišla s podobným odhadem vůbec poprvé. Zpráva vznikla v rámci vládní strategie pro boj proti obchodu s lidmi a modernímu otroctví. Jejím cílem bylo přitom počítat i s nejasnými údaji v podobě neohlášených případů, které ve zprávě NCA chybí. Autoři zprávy přitom pracovali s řadou zdrojů včetně policie, pohraničníků či neziskových organizací. 

Skutečný rozsah problému je ale těžké stanovit. Oběti jsou totiž ukryté, pod dohledem, nebo se bojí ohlásit věc policii. Mnoho z nich pašeráci do Británie přivezli ze zemí jako je Albánie, Nigérie, Polsko a Rumunsko. Úřady ale upozorňují, že kořistí pašeráků se stávají i britské děti a dospělí, kteří jsou náchylní k takovému zneužití.