Novou britskou premiérkou se stane dosavadní ministryně zahraničí Liz Trussová

Liz Trussová zvítězila ve volbě konzervativců a stane v čele britské vlády

Liz Trussová zvítězila ve volbě konzervativců a stane v čele britské vlády Zdroj: Reuters

Liz Trussová zvítězila ve volbě konzervativců a stane v čele britské vlády
Liz Trussová při příchodu na shromáždění konzervativní strany.
3
Fotogalerie

Příští britskou premiérkou se stane sedmačtyřicetiletá Liz Trussová, která zvítězila ve vnitrostranickém hlasování nad Rishim Sunakem a byla zvolena šéfkou Konzervativní strany. Trussovou v úterý do funkce oficiálně jmenuje královna Alžběta II. na skotském zámku Balmoral. Podle končícího premiéra Borise Johnsona je nyní třeba, aby se za Trussovou postavili všichni konzervativci. Britská opozice však míní, že Trussová zemi z krize nevyvede.

Trussová v krátkém projevu po dnešním oznámení výsledků poděkovala „svému příteli“ Johnsonovi. „Budu vládnout konzervativně. Prosadím odvážný plán snížení daní, který přinese růst naší ekonomice. Vyřeším krizi cen energií,“ prohlásila Trussová. Svoji vizi energetické politiky chce představit do týdne. Slíbila také „velké vítězství“ Konzervativní strany ve volbách v roce 2024.

Trussové, která dosud vedla ministerstvo zahraničí, svůj hlas odevzdalo 81 326 konzervativců. Její oponent Sunak, který dříve řídil ministerstvo financí, získal 60 399 hlasů. Podle agentury Reuters zvítězila Trussová s menším náskokem než kterýkoli z jejích předchůdců, což naznačuje, že bude muset vynaložit velké úsilí, aby sjednotila vládní stranu, která je hluboce rozdělená a zaostává v průzkumech veřejného mínění.

Profil Liz Trussové najdete zde >>>

Dlouhotrvající krize, kterou premiérova osoba vyvolávala ve společnosti i ve stranických řadách, přiměla v červenci Johnsona k odchodu z funkce. Johnson i Sunak dnes krátce po vyhlášení výsledku hlasování vyzvali konzervativce, aby se sjednotili za novou premiérkou.

Podle předních představitelů britské opozice ale zemi za vlády nové premiérky nečeká zlepšení. Předseda Labouristické strany Keir Starmer uvedl, že Trussová je na straně firem, nikoli pracujících lidí. Lídr liberálních demokratů Ed Davey řekl, že její vedení země přinese další krize a chaos. Oba ji vyzvali k řešení rostoucích životních nákladů a energií, se kterými se Británie potýká podobně jako další západní země i kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Británie hrála pod vedením Johnsona velmi aktivní roli ve vojenské i diplomatické pomoci Kyjevu. Johnsonovi proto dnes za „osobní statečnost a zásady“, se kterou se postavil ruské agresi, poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle polského premiéra Mateusze Morawieckého se dá očekávat, že Británie bude za vlády Trussové nadále podporovat Ukrajinu v jejím boji za nezávislost, svobodu, suverenitu a evropské hodnoty.

Trussové dnes k jejímu zvolení popřála řada světových lídrů. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyjádřila v gratulaci očekávání, že Británie pod vedením Trussové dodrží všechny aspekty dohody o brexitu. Na spolupráci s novou premiérkou se podle svých slov těší německý kancléř Olaf Scholz nebo indický premiér Naréndra Módí. Český premiér Petr Fiala dnes Trussové rovněž popřál mnoho úspěchů v její nové roli.

Trussovou do funkce uvede v úterý odpoledne na Balmoralu královna Alžběta, která předtím odvolá Johnsona. Poté se zeptá Trussové, zda je připravena sestavit vládu. V Británii je od doby vlády královny Viktorie v 19. století zvykem, že noví premiéři jsou uvedeni do funkce v Buckinghamském paláci. Změna místa proto v Británii pravděpodobně vyvolá spekulace o zdravotním stavu 96leté panovnice, která v posledních měsících odřekla několik veřejných akcí.

České předsednictví v Radě EU: Jaký je program a hlavní témata?

Video placeholde
• Videohub