Nový plán eurobondů: Vydávaly by je pouze "AAA země"

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Evropská komise se nevzdává myšlenky na společné evropské dluhopisy. Snaží se získat podporu pro zatím poslední návrh, podle kterého by mohlo vydávat eurobondy pouze šest zemí eurozóny s nejvyšším ratingovým hodnocením AAA. Tuto myšlenku podporuje místopředsedkyně komise Viviane Redingová, informovala agentura AFP.

Jak řešit hrozící přelévání evropské dluhové krize a stoupající náklady na obsluhu jednotlivých státních dluhů? Jedním z nejčastěji zmiňovaných možných léků jsou společné evropské dluhopisy. Místopředsedkyně Evropské komise Redingová dává Spojených států, které sice mají také potíže s dluhy, ale nemají díky své velikosti takové problémy na dluhopisových trzích.

„Z tohoto důvodu navrhuji, aby všechny země eurozóny, které se těší nejlepšímu ratingu AAA - tedy Francie, Německo, Lucembursko, Rakousko, Nizozemsko a Finsko - spojily své trhy s dluhopisy,“ uvedla Redingová pro Hannoversche Allgemeine Zeitung. Spojení veřejného dluhu zemí s nejzdravějšími financemi by podle ní vytvořilo „skálu uprostřed bouře“.

Předseda Komise José Manuel Barroso v minulém týdnu během svého projevu v Evropském parlamentu oznámil, že exekutiva v brzké době představí možnosti ohledně zavedení eurobondů.

Německo dál proti eurobondům

Německo, které se zavedením eurobondů dlouhodobě nesouhlasí, neobměkčil ani nový plán. „Naše stanovisko se nezměnilo,“ uvedl mluvčí německého ministerstva financí s tím, že nic nemění ani případný užší okruh zemí, které by eurobondy zastřešovaly.

Eurozóna v současné době čelí nejhlubším problémům od svého založení. O finanční pomoc požádaly Řecko, Irsko a Portugalsko, přesto se na trzích nadále objevují obavy, že by se dluhová krize mohla přelít i do dalších zemí regionu včetně velkých ekonomik Itálie a Španělska.