Nový rakouský kancléř Schallenberg nastoupil, ale Kurz se ještě může vrátit

Rakouský prezident v pondělí jmenoval kancléřem dosavadního ministra zahraničí Alexandera Schallenberga (na snímku).

Rakouský prezident v pondělí jmenoval kancléřem dosavadního ministra zahraničí Alexandera Schallenberga (na snímku). Zdroj: ČTK / AP / Lisa Leutner

Rakouský prezident v pondělí jmenoval kancléřem dosavadního ministra zahraničí Alexandera Schallenberga.
Dosavadní rakouský kancléř Sebastian Kurz podal v sobotu demisi pro podezření z korupce.
3
Fotogalerie

Rakousko má od pondělí nového lídra. Úřad kancléře převzal Alexander Schallenberg (ÖVP). Ve funkci nahradil spolustraníka Sebastiana Kurze, který v sobotu podal demisi, neboť je vyšetřován pro podezření z korupce. Komentátoři od Schallenberga velké změny nečekají. Podle agentury Bloomberg si Kurz tímto krokem možná připravil půdu pro návrat.        

„Bude to nesmírně obtížný úkol,“ uvedl Schallenberg ke svému jmenování do čela rakouské vlády. Dvaapadesátiletý politik je výrazně starší než Kurz (35). Vystudoval práva a už přes dvě dekády působí v diplomacii. Od roku 2019 vedl rakouské ministerstvo zahraničí. S jeho předchůdcem v úřadu kancléře jej pojí nejen stranická příslušnost, ale i blízké osobní vztahy. I proto se experti zdráhají uvěřit, že by Kurzova éra mohla opravdu skončit. 

Bývalý kancléř ostatně navrhl Schallenberga jako svého nástupce. Koaliční partner jeho Rakouské lidové strany (ÖVP) – Zelení – tuto variantu s nadšením přijali, protože v opačném případě by je čekalo složité vyjednávání o novém kabinetu, k němuž by nejspíše museli přizvat krajní pravici.  

„Schallenberg odstoupí v okamžiku, kdy mu to Kurz nařídí,“ uvedl rakouský politolog Thomas Hofer pro agenturu Bloomberg. „Toto politické manévrování vyvolává otázky, zda bývalý kancléř nebude stále v tichosti tahat za nitky v parlamentu, ve kterém má nadále většinu ÖVP,“ upozornili redaktoři agentury.

Bloomberg zároveň připomněl, že již Kurzova první vláda z let 2017 až 2019 padla po politickém skandálu. Kariérou mladého státníka to však neotřáslo a Kurz se v lednu 2020 vrátil posílen. Podobný scénář se podle Bloombergu může opakovat, byť tentokrát to bude mít exkancléř těžší, neboť je v nynější kauze osobně zainteresovaný.

Kurz rezignoval poté, co jej začalo vyšetřovat státní zastupitelství kvůli podezření, že před pěti lety nechal za peníze daňových poplatníků vypracovat průzkumy veřejného mínění zfalšované v jeho prospěch. Obviněno je i několik Kurzových nejbližších kolegů. Všichni však obvinění popírají. 

Vyšetřování se na základě mínění odborníků nejspíše potáhne roky. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen nicméně v nedělním projevu slíbil, že „aféru nezamete pod koberec“, a vyzval vládní politiky, aby si znovu získali důvěru veřejnosti. 

Rakousko je pro Česko dlouhodobě jedním z nejvýznamnějších obchodních partnerů. Je šestým nejdůležitějším exportním trhem s podílem 4,3 procenta z celkového tuzemského vývozu. Loni si oba státy navzdory pandemii vyměnily zboží za 291 miliard korun. Mezi hlavní exportní zboží se řadí motorová vozidla, elektronika, stroje, surové dřevo a kovové výrobky.