Novým liberijským prezidentem bude bývalý fotbalista roku Weah

George Weah.

George Weah. Zdroj: Profimedia.cz

Prezident Libérie, bývalý fotbalista George Weah
George Weah.
George Weah.
George Weah.
George Weah.
9
Fotogalerie

Druhé kolo prezidentských voleb v Libérii vyhrála podle předběžných výsledků bývalá fotbalová hvězda George Weah. V hlasování získal 61,5 procent hlasů, uvedla dnes volební komise s tím, že sečteno bylo 98 procent volebních lístků.

Jednapadesátiletý Weah, který se do voleb hlavy státu zapojil již potřetí (před šesti lety se chtěl stát viceprezidentem), tak porazil třiasedmdesátiletého Josepha Boakaie, který 12 let vykonával funkci viceprezidenta.

První kolo vyhrál Weah se 38,4 procenty hlasů, Boakai získal podporu necelých 29 procent voličů.

Weah, který se v roce 1995 stal jediným Afričanem, jenž kdy získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu roku, ve funkci nahradí laureátku Nobelovy ceny za mír a první ženskou hlavu státu na africkém kontinentu Ellen Johnsonovou-Sirleafovou.

Západoafrická země založená v 19. století osvobozenými americkými otroky nezažila pokojné předání moci již 73 let. Po občanské válce, která si mezi lety 1989 a 2003 vyžádala na 250 tisíc obětí, se Johnsonové-Sirleafové během dvou funkčních období podařilo zemi postavit na nohy, následně musela čelit výzvě v podobě epidemie eboly. Odcházející prezidentka je však kritizována za údajnou korupci a podle mnohých se příliš nesnažila bojovat s chudobou. Podle agentury Reuters stále nemá většina Liberijců spolehlivý přísun elektřiny či pitné vody.