Novým papežem se stal argentinský jezuita Bergoglio

Papež František I. poprvé zdraví věřící

Papež František I. poprvé zdraví věřící Zdroj: ctk/ap

Římskokatolická církev má nového papeže. Stal se jím Jorge Mario Bergoglio, jako vůbec první papež v historii si vybral jméno František. Vůbec první jezuitský papež nepatřil k favoritům. Bergoglio je zároveň prvním mimoevropským papežem za téměř 1300 let.

„Jak víte, povinností konkláve je dát Římu biskupa. Vypadá to, že mí bratři kardinálové šli skoro na konec světa,“ prohlásil k davu věřících na Svatopetrském náměstí 266. papež katolické církve. Vzápětí věřícím požehnal a požádal je, aby se modlili za „všechny muže a ženy dobré vůle“.

Ve věku 76 let je nový papež jedním z nejstarších možných kandidátů. František I. je sice považován za konzervativce, zároveň ale má pověst reformátora.

Zvolení nástupce Benedikta XVI. oznámil bílý dým, který krátce po sedmé hodině večerní začal stoupat z improvizovaného komína Sixtinské kaple. Konkláve, která začalo v úterý večer, nejvyššího pontifika vybralo v pátém kole tajné volby. 115 kardinálů nového papeže vybralo v páte volbě.

Před zahájením konkláve za favority platili Brazilec Odilo Scherer a Ital Angelo Scola. V případě Scolova vítězství by se papežský stolec vrátil do tradičních italských rukou po 35 letech.

Bývalý papež Benedikt XVI. oznámil své rozhodnuté odejít na začátku února, oficiálně rezignoval v poslední den tohoto měsíce. Jde o teprve druhou demisi v historii katolické církve, něco podobného se nestalo více než 600 let. Benedikt svůj odchod odůvodnil zdravotním stavem a ubýváním fyzických sil, který mu neumožňoval dále vykonávat petrovský úřad. Spekuluje se ale o tom, že hlava katolické církve odešla kvůli řadě skandálů, například kvůli úniku tajných dokumentů v kauze Vatileaks.

Kardinálové zvolili nástupce Benedikta XVI.Kardinálové zvolili nástupce Benedikta XVI. | ctk/apZvolení nástupce Benedikta XVI. oznámil bílý dým, který krátce po sedmé hodině večerní začal stoupat z improvizovaného komína Sixtinské kaple

Profil papeže Františka

Občanské jméno: Jorge Mario Bergoglio
Datum a místo narození: 17. prosince 1936 v Buenos Aires italským imigrantům
Studium: vystudoval chemicko-průmyslovou střední školu, než v 21 letech vstoupil do jezuitského řádu; vystudoval filozofii a teologii v San Miguel u Buenos Aires
Data svěcení: 13. prosince 1969 (knězem), 27. června 1992 (biskupem)
Datum jmenování kardinálem: 21. února 2001
Současná funkce: od 28. února 1998 je arcibiskupem Buenos Aires
Předchozí funkce: v letech 1973 až 1979 byl provinciálem jezuitského řádu pro Argentinu; od roku 1980 do roku 1986 byl rektorem jezuitské fakulty filozofie a teologie v San Miguel; poté sloužil v jezuitském řádu jako duchovní v Córdobě; v roce 1992 se stal nejprve auxiliárním biskupem v Buenos Aires a titulárním biskupem z Aucy (1992-1997); v letech 2005 až 2011 byl předsedou Argentinské biskupské konference

PROFIL: Benedikt XVI. vytvořil post emeritního papeže