Novým prezidentem Francie je François Hollande

François Hollande

François Hollande Zdroj: profimedia.cz

Prezidentské volby ve Francii vyhrál socialista François Hollande. Potvrdily to odhady francouzských médií po uzavření volebních místností. Dosavadní prezident Nicolas Sarkozy bezprostředně poté uznal porážku. Dnešní volby mohou mít významné dopady pro Evropskou unii, protože Hollande chce mírnit dosud prosazovanou politiku rozpočtových škrtů a klást větší důraz na růstová opatření.

Po sečtení 99 procent hlasů získal Hollande 51,7 procenta, zatímco jeho pravicový soupeř a dosavadní prezident Nicolas Sarkozy 48,3 procenta hlasů. Volební účast byla 81,03 procenta.

„Je to velmi velké štěstí, které končí 17 let vlády pravice v (prezidentském) Elysejském paláci,“ řekl mluvčí socialistů Benoît Hamon. Socialisté byli nicméně u moci v letech 1997 až 2002, kdy s pravicovým prezidentem Jacquesem Chirakem vládla socialistická vláda premiéra Lionela Jospina.

Hollandovi stoupenci se shromáždili na pařížském náměstí Bastilly, která je svým významem ve francouzské revoluci symbolickým místem francouzské levice.

Sedmapadesátiletý François Hollande se stává druhým socialistickým prezidentem od vzniku francouzské páté republiky v roce 1958 po Françoisu Mitterrandovi (1981-1995). Nicolas Sarkozy je druhým prezidentem, který prohrál po prvním funkčním období, po Valérym Giscardovi d'Estaing v roce 1981.

Je dalším z řady evropských představitelů, kteří prohráli ve volbách od začátku krize. Musel čelit krizi, rostoucímu zadlužení, rekordní nezaměstnanosti, odlivu průmyslu do zahraničí a odporu řady Francouzů proti rozsáhlým rozpočtovým škrtům prosazovaným v rámci Evropské unie.

Nicolas Sarkozy krátce po skončení voleb uznal porážku. Telefonoval Hollandovi a popřál mu úspěch při řešení problémů země. „François Hollande je novým prezidentem Francie a je třeba ho respektovat,“ řekl Sarkozy svým příznivcům. „Nesu za tuto prohru plnou odpovědnost,“ prohlásil.

Podle AFP Sarkozy řekl vedoucím představitelům své politické strany Svaz pro lidové hnutí (UMP), že ji nepovede do parlamentních voleb, které budou začátkem června. „Zůstaňte jednotní… parlamentní volby lze vyhrát. Dnešní výsledek je úctyhodný. Já tuto kampaň ale nepovedu,“ uvedl podle AFP Sarkozy.

Rozdíl, který ukazují poslední odhady, je skutečně nižší, než ukazovaly průzkumy v posledních týdnech. Parlamentní volby budou 10. a 17. června. Pokud by v nich socialisté vyhráli, bylo by to poprvé od 80. let, kdy by měli prezidenta a současně byli vládní stranou.

„Hlubokou radost“ vyjádřila také Ségolène Royalová, která se Sarkozym prohrála ve volbách v roce 2007. Je také bývalou partnerkou Hollanda, se kterou má čtyři děti.

François Hollande, který se stane prezidentem druhé největší ekonomiky EU, by měl nastoupit do úřadu nejpozději 15. května. Již dříve uvedl, že jeho první zahraniční cesta povede do Německa. Už dnes by měl telefonicky hovořit s kancléřkou Angelou Merkelovou, kterou chce přesvědčit o rozšíření evropského fiskálního paktu o opatření na podporu růstu. Po parlamentních volbách začátkem června se zúčastní prvního summitu EU v Bruselu.

Vizitka Françoise Hollanda

François HollandeFrançois Hollande|profimedia.cz

12. srpna 1954 - narodil se v Rouenu

1979 - vstoupil do Socialistické strany (PS)

1980 - absolvoval Národní školu pro státní úředníky (ENA), líheň francouzské politické elity

1981 - v parlamentních volbách se v departementu Corrèze utkal s Jacquesem Chirakem a skončil na druhém místě o pouhých 300 hlasů

1993-2007 - žil s političkou Ségolène Royalovou, mají spolu čtyři děti

1997-2008 - první tajemník PS, opakovaně zvolen v letech 2000, 2003 a 2005

1988, 1997, 2002 a 2007 - zvolen do francouzského parlamentu

1999 - zasedal v Evropském parlamentu

1998-2001 - radní oblasti Limousin

2001-2008 - starosta města Tulle

2004 - hlasoval pro evropskou ústavu ve francouzském referendu

2007 - od tohoto roku žije s novinářkou Valérií Tierweilovou

2008 - od tohoto roku stojí v čele generální rady francouzského departementu Corrèze

2011 - na podzim vybrán v primárkách Socialistické strany (PS) za kandidáta na úřad francouzského prezidenta

2012 - v dubnu vyhrál první kolo prezidentských voleb se ziskem 28,6 procenta hlasů