Noyer: Euro se stále může stát hlavní světovou měnou

Šéf francouzské centrální banky Christian Noyer zůstává ohledně měnové unie optimistou. Věří, že by se euro mohlo v případě vyřešení dluhové krize stát hlavní světovou měnou. "Během deseti let možná bude euro jedničkou mezi světovými měnami," uvedl Noyer v článku listu Journal du Dimanche, který připomněl desetiletí od zavedení mincí a bankovek eura.

„Jestliže zavedeme všechna rozhodnutí bruselského summitu, vyjdeme z krize silnější,“ řekl Noyer. Představitelé EU se 9. prosince dohodli zejména na návrzích zpřísněného dohledu nad rozpočty členských zemí eurozóny.

O tom, že se euro stane hlavní světovou měnou, politici a centrální bankéři v EU nahlas snili v prvních letech po technicky úspěšném zavedení nové měny. Nikdo z nich však tehdy neupozornil na strukturální vady jednotné měny, které se přitom projevily hned při první krizi.

Dnes jsou tyto vady všeobecně známé, jak Journal du Dimanche doložil posledním průzkumem veřejného mínění - podle něho považuje zavedení eura za špatný nápad 50 procent Francouzů a schvaluje jej jenom 35 procent.

Rizika rozpadu eurozóny vzrostla, myslí si šéf Standard Chartered

Naopak rostoucí pesimismus ohledně budoucnosti eura vyjádřil šéf banky Standard Chartered Peter Sands. Britskému nedělníku Sunday Telegraph řekl, že rizika rozpadu eurozóny se zvýšila, protože evropští političtí vůdci zatím žádné smysluplnější řešení dluhové krize nenabídli.

„Eurozóna vstupuje do roku 2012 s velmi nepříznivými vyhlídkami … a zvýšenou možností, že ji některé země opustí,“ řekl Sands. „Nikdo by neměl podceňovat, jak velký dopad to bude mít, protože by bylo velmi těžké zvládnout riziko nákazy, i kdyby šlo jen o Řecko… Mělo by to dopad na celý svět.“

„Domnívám se, že pravděpodobnost odchodu některých zemí z eurozóny se zvýšila, protože se vyhlásilo už několik plánů na řešení problémů za sebou, ale žádný prostě trhy nepřesvědčil. Současná struktura a velikost eurozóny bude nakonec fungovat jen v případě, že na trzích zavládne přesvědčení, že něco takového stojí za to podporovat,“ řekl Sands podle agentury Reuters.

Platit eurem se začalo před 10 lety

Hotovostní euro bylo v zemích Evropské měnové unie zavedeno přesně před 10 lety, v první den roku 2002. Společnou evropskou měnou se v současnosti platí v 17 státech.

Pro bezhotovostní platby se začalo euro používat v lednu 1999. O tři roky později získala evropská měna svou fyzickou podobu a občané dostali do rukou první eurové bankovky a mince.

K původnímu tuctu států platících eurem se postupně přidalo dalších pět zemí, včetně sousedního Slovenska. Jako poslední země vstoupilo do eurozóny přesně před rokem pobaltské Estonsko.

V době svého vzniku bylo euro vnímáno jako nástroj k dosažení hospodářské stability. Už na počátku ale existovaly i kritické hlasy, podle nichž nemůže měnová unie fungovat v tolika různorodých ekonomikách.