NY Times: KLDR může provést dosud nejsilnější jaderný test. Jak odpoví Trump?

Zdroj: Reprofoto Youtube

USA vyslaly k břehům KLDR vojenské loďstvo.
V KLDR si na sochy vládců potrpí.
Ohromný oslavný průvod na počest Kim Čong-una a Korejské strany práce.
USA vyslaly k břehům KLDR vojenské loďstvo.
12
Fotogalerie

Severní Korea by mohla už brzy provést další podzemní jaderný test, možná nejsilnější ze všech, které dosud uskutečnila, napsal The New York Times s odvoláním na satelitní snímky, které analyzovali američtí experti z vojenských laboratoří v Los Alamos.

Fotografie podle amerického listu dokládají zvýšenou aktivitu u hory Mantap, tedy v areálu, kde Pchjongjang jaderné testy provádí. V lokalitě vzdálené asi 350 kilometrů severovýchodně od hlavního města provádí režim dlouhodobě rozsáhlé výkopové práce při hloubení podzemních tunelů, které ale v poslední době ustaly.

To by podle expertů mohlo signalizovat přípravu nového testu. Dokládá ji i intenzivní odčerpávání podzemní vody z místa předpokládané zkoušky.

Studiem snímků bylo zjištěno, že KLDR může pokusně odpálit nálož o síle až 282 kilotun, tedy zhruba dvacetinásobně silnější, než byla bomba svržená v roce 1945 na japonskou Hirošimu. Síla všech pěti dosavadních severokorejských testů byla nižší, s hirošimskou pumou zhruba srovnatelná. Jaké jsou ale severokorejské záměry, nikdo přesně neví, napsal The New York Times.

Video: Propagandistické video KLDR 

Jaderné zkoušky Pchjongjang provádí většinou při příležitosti režimních výročí. Nová zkouška by se podle amerického deníku mohla uskutečnit už brzy - v sobotu země oslaví narozeniny zakladatele dynastie Kimů, prvního severokorejského prezidenta Kim Ir-sena.

Spojené státy a jejich spojenci Jižní Korea a Japonsko sledují severokorejské provokace s rostoucím znepokojením.

Vedení amerického námořnictva minulý víkend vyslalo ke korejským břehům letadlovou loď Carl Vinson doprovázenou dalšími údernými plavidly, která mají podle vojenských expertů odradit severokorejského vůdce Kim Čong-una od nových zbrojních testů. K jihokorejským břehům loď dorazí až po sobotních oslavách 105. výročí narození Kim Ir-sena.