O nehodě Concordie rozhodla kormidelníkova chyba, prohlásil kapitán Schettino

Francesco Schettino jenž je obviněn z mnohonásobného zabití z nedbalosti, hrozí podle APA 15 let vězení za každou z 32 obětí tragédie.  (Foto ČTK)

Francesco Schettino jenž je obviněn z mnohonásobného zabití z nedbalosti, hrozí podle APA 15 let vězení za každou z 32 obětí tragédie. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Havarovaná loď Costa Concordia v průběhu akce.
Pohled na boční část lodi Costa Concordia, která ležela ponořená ve vodě od ledna 2012.
Napřimování lodě Costa Concordia u břehů italského ostrova Giglio
Průběh stabilizace lodi Costa Concordia
Náklady na vyzdvižení lodi už překročily 600 milionů eur.
8
Fotogalerie
Po letní přestávce znovu pokračuje líčení s kapitánem ztroskotané lodi Costa Concordia Francescem Schettinem. Obviněný žádá soud o nové prozkoumání vraku, které by mělo přinést důkazy o jeho nevině. Kapitán se hají tím, že za nehodu není zodpovědný sám. Za zabití 32 lidí hrozí Schettinovi 15 až 20 let vězení.

„Nyní je ideální chvíle provést znovu odborný výzkum na palubě Concordia,“ prohlásil před soudem advokát Francesco Pepe, který obviněného kapitána obhajuje. Vrak lodi, od minulého týdne znovu vzpřímený na hladině, prý odhalí důkazy o Schettinově nevině.

Schettino prý před soudem přijal odpovědnost za nehodu, ale chybu podle něj udělali také další členové posádky. Údajně chyboval například kormidelník, který na rozkaz prudce zahnout doleva zareagoval pozdě. Třináct vteřin, které mezitím uběhly, rozhodly o fatálním konci celé luxusní lodi.

Mezitím se hledají zbylá dvě těla

Schettino čelí obvinění ze zabití 32 lidí při nehodě lodi 13. ledna 2012. Dvě těla se stále pohřešují. Navíc v rozporu se zákonem o námořní plavbě opustil loď, přestože jako kapitán měl zůstat na palubě poslední.

Na 290 metrů dlouhá a 114 tisíc tun těžká loď byla po dvaceti měsících vytažena z moře a stabilizována na hladině. Na jaře příštího roku bude odvezena do přístavu a sešrotována. Několik hodin trvající akce přišla na 600 milionů eur.

Vytažení vraku Costa Concordia