O post šéfa WTO se utkají Mexičan a Brazilec

Současný šéf WTO Pascal Lamy

Současný šéf WTO Pascal Lamy Zdroj: profimedia.cz

V boji o post příštího generálního ředitele Světové obchodní organizace (WTO) již zůstávají pouze dva kandidáti, Mexičan Herminio Blanco a Brazilec Roberto Azevedo. Zahraničním agenturám to sdělily zdroje z diplomatických kruhů. Vítěz má být podle WTO vybrán nejpozději do 31. května.

Ve druhém ze tří výběrových kol tak z boje vypadli Tim Groser z Nového Zélandu, Pak Tche-hoa z Jižní Koreje a jediná žena, Mari Pangestuová z Indonésie. Tito kandidáti nezískali dostatečnou podporu mezi členskými zeměmi WTO.

Současný šéf WTO Pascal Lamy skončí ve funkci v srpnu. Zatím všichni šéfové WTO kromě Thajce Supchačaje Pchaničpchaka pocházeli z vyspělých zemí. Řada obchodních diplomatů proto již dříve uváděla, že funkci generálního ředitele by měl nyní získat kandidát z Afriky nebo Latinské Ameriky.

WTO je mezivládní organizací, která dohlíží nad mezinárodním obchodem. Je to nejvyšší orgán k urovnávání sporů mezi obchodními partnery. Organizace zahrnuje 159 členů včetně České republiky a zastřešuje asi 97 procent světového obchodu.