O úpravách klimatické dohody se vyjednávat nebude, vzkázal Macron Trumpovi

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: ČTK

Donald Trump
2
Fotogalerie

Spojené státy se obrátily zády k světu a jdou proti vlastním zájmům. V reakci na rozhodnutí Donalda Trumpa odstoupit od pařížské klimatické dohody to krátce před čtvrteční půlnocí prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něho není možnost vyjednat dohodu novou, o které mluvil americký prezident. Francie a USA budou podle Macrona dál spolupracovat, ale ne v otázce boje proti klimatickým změnám.

"Spojené státy se obrátily k světu zády, ale Francie se neobrací zády ke Spojeným státům," prohlásil Macron v projevu, který přednesl v angličtině. Americkým vědcům a podnikatelům nesouhlasícím s Trumpovým rozhodnuím vzkázal, že mohou pracovat v jeho zemi.

Macron již před svým projevem telefonicky hovořil s Trumpem a řekl mu, že novou dohodu vyjednat nelze. Kromě šéfa Elysejského paláce Trump po telefonu vysvětloval své rozhodnutí lídrům Německa, Británie a Kanady, uvedl Bílý dům.

Vlády Francie, Německa a Itálie zároveň vydaly společné prohlášení, ve kterém vyjádřily politování nad Trumpovým rozhodnutím. V dokumentu je rovněž zmíněno přesvědčení, že o dohodě již nelze vyjednávat. Podle velkých evropských zemí dokument z roku 2015 nabízí zásadní možnosti pro ekonomickou prosperitu a růst.

Bývalý francouzský prezident François Hollande, za jehož vlády byla dohoda podepsána a který konferenci v roce 2015 hostil, řekl, že Trump zanevřel na budoucnost, a dodal, že dohoda z Paříže je už nezvratná. "Donald Trump přijal osudové rozhodnutí pro Spojené státy, ale nezabrání tím světu pokračovat ve svém racionálním a dobrovolném boji proti globálnímu oteplování. Odstoupení USA neznamená odklad pařížské dohody," zdůraznil. Podle Hollandea se musí uplatňování dohody naopak urychlit.

Pařížská starostka Anne Hidalgová řekla, že na protest proti Trumpovu rozhodnutí bude pařížská radnice přes noc nasvícená zeleně.