O uprchlíky není zájem. Země EU nabídly zatím jen 854 míst

Uprchlíci proráží bezpečnostní kordon ve Slovinsku

Uprchlíci proráží bezpečnostní kordon ve Slovinsku Zdroj: CTK

Členské země Evropské unie zatím nabídly místa pro přijetí pouhých 854 migrantů. Na základě schváleného systému kvót i dobrovolného převzetí by se jich přitom mělo přerozdělit 160 tisíc. Ve skutečnosti místo pobytu zatím změnilo pouze 86 uprchlíků, kteří už z Itálie dorazili do Švédska a Finska.

Místa pro okamžité přijetí méně než devíti set migrantů z Itálie a Řecka podle mluvčí Evropské komise nabídlo zatím jen devět členských zemí. Nejvíce volných kapacit je k dispozici ve Švédsku (300), Finsku (200), Portugalsku (130) a Lucembursku (90). Desítky míst už nabídlo také Španělsko (50), Francie (40) a Belgie (30). Deset migrantů může okamžitě přijmout Německo a čtyři Litva. Česko se zřejmě zatím nevyjádřilo. Velká Británie, Dánsko a Irsko se kvůli výjimkám z unijních smluv přerozdělení migrantů neúčastní.

Z Itálie na základě kvót na přerozdělení migrantů v rámci EU odcestovalo zatím jen 38 lidí do Švédska a 48 do Finska, informovala dále mluvčí EK. První let z Říma se uskutečnil 9. října, druhý tuto středu. Nízký počet nabízených míst je podle mluvčí EK pochopitelný, neboť prý nelze najednou najít kapacity pro desetitisíce lidí. „Jako v každém procesu je začátek vždy nejtěžší,“ dodala. Přerozdělení migrantů je prý nicméně „součástí práva EU“ a musí se realizovat. Evropská komise podle mluvčí má nástroje, jak plnění prosadit.

Státy unie přes odpor České republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska v září rozhodly o přerozdělení 120 tisíc uprchlíků čekajících v Itálii a Řecku mezi ostatní země EU. Spolu s dobrovolným převzetím 40 tisíc osob, což se dohodlo na jaře, se tak plán nyní týká 160 tisíc Syřanů, Eritrejců a Iráčanů, kteří mají velkou šanci v Evropské unii azyl skutečně získat.