Obama chce konat i bez podpory Kongresu, soustředí se na drobnější iniciativy

Americký prezident Barack Obama v kongres

Americký prezident Barack Obama v kongres Zdroj: CTK/AP

Americký prezident Barack Obama pronesl své šesté poselství o stavu unie. Komentátoři si všimli, že se vzdal ambicí na velké legislativní počiny a chce se soustředit na drobnější, ale realizovatelnější iniciativy. „Největší projev roku se pro prezidenta stává menším a menším,“ konstatoval The Washington Post. U milionů Američanů však Obama může s touto taktikou uspět.

„Pojďme učinit tento rok rokem akce,“ prohlásil Obama, jenž se v současnosti potýká s nízkou popularitou. Varoval rozdělený Kongres, že ho obejde a bude na vlastní pěst podnikat kroky k podpoře střední třídy. Podotkl, že ho k tomu nutí rozevírající se propast mezi bohatými a chudými.

Jedním z prvních kroků bude zvýšení minimální hodinové mzdy pro smluvní zaměstnance federálních úřadů na 10,10 dolaru. K tomu nepotřebuje souhlas zákonodárců. Prezident by přitom chtěl, aby se zvedla plošně, a znovu v tomto směru apeloval na Kongres.

Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner ale míní, že dopad opatření by byl takřka nulový a přinesl by ztrátu pracovních míst. „Když zvýšíte cenu něčeho, dostanete toho méně,“ poznamenal.

Co zaznělo v Obamově poselství
» požadavek zvýšení minimální hodinové mzdy ze 7,25 na 10,10 dolaru
» slib programu, který lidem pomůže střádat na penzi » výzva Kongresu k urychlenému schválení komplexní imigrační reformy, ilegálům má zajistit cestu k občanství
» slib, že dalších 15 tisíc škol a 20 milionů studentů získá do dvou let vysokorychlostní připojení k internetu
» hrozba, že vetuje jakékoli další sankce vůči Íránu, které by narušily rozhovory o jaderném programu země
» přání co nejužší obchodní spolupráce s EU a asijsko-pacifickým regionem, jež podpoří tvorbu pracovních míst

„Zvýšení minimální mzdy je velice silná zpráva. Rezonuje v celé zemi. Myslím si, že to skutečně může dodat vítr do plachet letošní Obamově agendě,“ slibuje si však demokratický senátor Ed Markey.

Dalším plánem Bílého domu, který může pomoci vylepšit Obamovu oblibu a demokratům zajistit hlasy v letošních volbách do Kongresu, je program „MyRA“. Američany má motivovat k penzijnímu spoření. „MyRA garantuje přijatelný výnos a zároveň nulové riziko ztráty vkladu,“ prohlásil Obama. Podle něj bude prostřednictvím zaměstnavatelů dostupný pro domácnosti, jejichž příjmy ročně nepřesahují 191 tisíc dolarů.