Obama chce s Moskvou jednat o dalším omezení jaderných zbraní

Vladimir Putin, Barack Obama

Vladimir Putin, Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Americký prezident Barack Obama by rád snížil světový jaderný arzenál. Podle listu New York Times k tomuto kroku vyzve v letošní zprávě o stavu unie, jež zazní v noci na středu. Prezident se prý v posledních měsících dokázal dohodnout s Pentagonem na zhruba třetinové redukci amerických jaderných zbraní.

Deník tvrdí, že v Bílém domě panuje přesvědčení o možnosti výrazně ušetřit, aniž by to mělo dopad na bezpečí Spojených států.

Obama zřejmě nepřijde s konkrétními čísly. New York Times ale s odkazem na informované zdroje píše o možném omezení počtu nasazených zbraní ze současných 1700 na tisícovku. Nová smlouva START přitom počítá s 1550 hlavicemi. Proti redukci ale dlouhodobě vystupují republikáni, nechtěli podpořit ani smlouvu START, kterou Obama dohodl s Ruskem během prvního mandátu. Washington proto nechce s Moskvou jednat o zcela nové úmluvě, jež by vyžadovala souhlas zákonodárců. Navíc by se přitom mohla otevřít citlivá otázka protiraketové obrany v Evropě.

„Místo toho Obama zvažuje, jak dosáhnout neformální dohody s ruským prezidentem Putinem o vzájemných škrtech v rámci nového START, ale bez potřeby ratifikace,“ napsal deník. Rusko zatím ale velkou ochotu k rozhovorům nejeví. Obama má prý plán připravený už delší dobu. Nechtěl ho však vytahovat během předvolební kampaně proti republikánovi Mittu Romneymu, jenž označil Rusko za nepřítele číslo jedna.