Obama do Moskvy nepojede, vojenské přehlídky se místo něj zúčastní velvyslanec

Vojenská přehlídka v Moskvě v roce 2013 (ilustrační foto)

Vojenská přehlídka v Moskvě v roce 2013 (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Pavel Kazachkov via Flickr

Na květnových oslavách výročí konce druhé světové války v Moskvě bude Spojené státy reprezentovat velvyslanec v Rusku. Ten se zúčastní vojenské přehlídky na Rudém náměstí.

Podle prohlášení amerického ministerstva zahraničí vyšlou USA na oslavy svého zástupce, neboť chtějí uctít památku vojáků bojujících proti nacismu, mezi nimiž byly i miliony Rusů. Při určování, jak vysoce postavený činitel bude Washington reprezentovat, však hrála velkou roli současná ruská agrese na Ukrajině, uvedl úřad. Volba proto padla na velvyslance Johna Teffta.

Rusko pozvalo na oslavy, které 9. května vyvrcholí vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí, desítky světových státníků. S ohledem na situaci na Ukrajině do Moskvy nepojede velká většina lídrů zemí EU.

Kromě českého prezidenta Miloše Zemana potvrdil z evropských hlav států svou účast jen srbský prezident Tomislav Nikolić. Dorazit by měl i řecký premiér Alexis Tsipras a zástupce Kypru. Svou účast v Moskvě plánují například prezidenti Běloruska, Kazachstánu, Číny či lídři Severní Koreje a Kuby.