Obama míří do nastartované Afriky, USA tam čeká těžký boj o vliv s Číňany

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Barack Obama je napůl Afričan, přesto se americký prezident teprve teď vydává na svou první delší cestu do Afriky. A jak poznamenala agentura DPA, má určitě co dohánět. Především Čína je v Africe se svými investicemi mimořádně aktivní, v minulých letech se jí podařilo vystřídat na pozici hlavního obchodního partnera USA a Evropskou unii.

„Pohlížíme na Afriku jako na jeden z nejdůležitějších rozvíjejících se regionů světa,“ soudí hlavní Obamův poradce Ben Rhodes. „A jako na místo, kde by USA měly v příštích letech svou angažovanost podstatně posílit.“ Americké podniky se podle Rhodese masivně dožadují, aby se mohly na africkém rozvoji podílet.

Obama jede do Senegalu, Jižní Afriky a Tanzanie. Je to sotva k uvěření: kromě krátké zastávky v Ghaně je to první „pořádná“ návštěva amerického prezidenta v černé Africe. Dokonce i Bílý dům dává najevo, že jde o notné opomenutí: Afrika se už dávno stala hospodářsky vzkvétajícím kontinentem - a americké firmy si chtějí z toho koláče ukousnout svůj díl.

Svou roční mírou hospodářského růstu přesahující pět procent vzbuzuje Afrika patřičnou chuť u americké ekonomiky. I nadále sice na africkém kontinentě existuje hrozivá bída, hospodářský růst je založen z notné části na vývozu surovin, korupce bují a trvalé rozvojové politice jsou mnohé země ještě velmi vzdáleny. Nicméně: americké firmy chtějí být při tom, když tento obrovský kontinent zažívá vzestup. Ne náhodou bude proto Obamu doprovázet velká delegace ekonomických představitelů.

Obamanie opadla, přesto se na prezidenta v Africe těší

Na černém kontinentu vládne slavnostní nálada. „Obamova návštěva bude tou největší party v Jižní Africe,“ soudí například Isaac Mpho Mogotsi, který je ředitelem politologického institutu Cedia v Johannesburgu. „Černé elity“ v Africe se podle něj snaží dostat do Obamovy blízkosti, jako „kdyby přicházel druhý Ježíš Kristus“.

Ani v Africe už toho přitom z někdejší „Obamanie“ moc nezůstalo, zklamání z prvního černého prezidenta USA je totiž veliké. Ohlášeny jsou dokonce protesty proti Obamovi, například v Johannesburgu a Kapském Městě. Celkově vzato ale Obamova dlouho vytoužená návštěva hostitelům lichotí. Za „nejvýznamnější návštěvu desetiletí“ ji například nadšeně označil jihoafrický deník Mail & Guardian.

K dalším tématům Obamovy africké cesty bude asi patřit hrozba islamistických extremistů i otázky demokracie a korupce. V Bílém domě se říká, že Obama údajně chce v Kapském Městě pronést velký projev ke kontinentu. Nepochybně bude důrazně vyzývat Afričany k vlastnímu snažení a odpovědnosti. Ty doby, kdy afričtí vůdci mohli své problémy „omlouvat“ jako pozdní důsledky kolonialismu, jsou definitivně pryč. Už v roce 2009, kdy čerstvě zvolený Obama vykonal bleskovou návštěvu Ghany, prohlásil: „Budoucnost Afriky je věcí Afričanů.“