Obama nechce znova do Fedu Bernankeho

Ben Bernanke, Fed

Ben Bernanke, Fed Zdroj: profimedia.cz

Dny prvního muže amerického dolaru jsou zřejmě sečteny. Postaral se o to prezident Barack Obama, když v rozhovoru pro americkou televizi PBS neodpověděl přímo na otázku, zda by Bena Bernankeho jmenoval guvernérem Fedu i pro třetí funkční období.

Místo slov podpory se Bernanke dočkal spíše uctivého epitafu: „Byl výborným partnerem Bílého domu a pomohl předejít ekonomické krizi epických rozměrů,“ řekl Obama. Bernankeho druhé čtyřleté funkční období končí v lednu příštího roku. O jeho konci se spekuluje od okamžiku, kdy šéf Fedu oznámil, že bude chybět na konferenci světových centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole.

Ačkoli byl Bernanke jmenován republikánem Bushem, jeho demokratickému nástupci zalichotil ochotou otevřít ekonomice měnovou náruč. Bernanke byl v úřadu znám jako muž činu. V situaci, kdy jeho profesní protějšky na druhé straně Atlantiku hlásaly politiku pasivní rezistence, srazil úrokové sazby na historické minimum, a nechal tak vydechnout ekonomice zkoušené finančními kreativci z Wall Street. Současně čelil ostré kritice konzervativců.

Bernankeho nástupce čeká možná nejtěžší úkol v historii americké měnové politiky: ukončit bezprecedentně dlouhé období levného dolaru a provést americkou ekonomiku konjunkturální fází tak, aby se nezalkla inflací. Zatímco krájení úrokových sazeb zcela odpovídalo expanzivní politice levného dluhu Bílého domu, fáze utahování měnového opasku může být pro koordinaci fiskální a měnové politiky oříškem o poznání tvrdším.

Přestože tandem Obama – Bernanke někdy připomínal ekonomicko-politickou lovestory, v nejvyšších patrech Fedu se budou střídat stráže. V kontextu možných Bernankeho nástupců se skloňují jména bývalého Obamova šéfporadce Larryho Summerse, nedávného ministra financí Timothyho Geithnera či současné první dámy Fedu Janet Yellenové. Svá místa na pomyslné soupisce mají i nestoři měnové politiky Roger Ferguson a Donald Kohn.

Předchůdce Bena Bernankeho, Alan Greenspan, strávil ve funkci guvernéra Fedu takřka 18 let a sloužil pod čtyřmi prezidenty.