Obama nominoval nové šéfy resortu obrany a CIA

Nový šéf CIA John Brennan

Nový šéf CIA John Brennan Zdroj: ctk/ap

Americký prezident Barack Obama dnes podle očekávání nominoval republikána a bývalého senátora Chucka Hagela na funkci ministra obrany. Zároveň navrhl svého protiteroristického poradce Johna Brennana na ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA). Oba kandidáty musí schválit Senát.

Sedmapadesátiletý Brennan se má stát nástupcem Davida Petraeuse, který na svou funkci rezignoval v listopadu kvůli své milostné aféře. Ve vedení úřadu ho dočasně zastupuje Michael Morell, který byl v USA považován za hlavního kandidáta na šéfa tajné služby.

Obama se však rozhodl nominovat Brennana, který má za sebou čtvrtstoletí práce u CIA a jejím šéfem se mohl stát již před čtyřmi lety. Tehdy o něm po svém prvním zvolení prezidentem Obama uvažoval také, Brennan se však o post ucházet odmítl kvůli tomu, že byl spojován s kontroverzními praktikami při výsleších CIA během vlády prezidenta George Bushe mladšího. Svůj podíl na tvrdém zacházení s vězni včetně waterboardingu Brennan ale odmítá.

Kritice části americké politické scény bude Obama zřejmě čelit kvůli nominaci 66letého Hagela. Někdejší republikánský senátor, který má nahradit ve funkci šéfa Pentagonu Leona Panettu, má totiž podle části republikánů málo vstřícný vztah k Izraeli, klíčovému americkému spojenci na Blízkém východě.