Obama slaví, přijdou prý lepší časy

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Barack Obama byl znovuzvolen americkým prezidentem. Získal 303 hlasů volitelů, tedy více, než byla potřebná většina 270 volitelů a podstatně více, než se čekalo.  (Foto ČTK)
Obama jen velmi těsně vede v celkovém počtu hlasů odevzdaných po celé zemi, což však v amerických prezidentských volbách není rozhodující hledisko.  (Foto ČTK)
Americké prezidentské volby, v nichž nevolí Američané přímo, ale skrze 538 volitelů, se de facto rozhodují jen v několika těchto klíčových státech, v nichž nemá ani jedna strana jasnou většinu. Jednapadesátiletý Obama vyhrál ve většině z nich, zatímco pětašedesátiletý Romney dosáhl úspěchu jen v Severní Karolíně. Romneymu se nepodařilo vyhrát ani v Pensylvánii, kde se na poslední chvíli snažil otočit situaci.  (Foto ČTK)
Romney zatelefonoval Obamovi a uznal porážku poté, co se na prezidentovu stranu přiklonil nejen klíčový stát Ohio, ale i další vyrovnané státy jako Virginie, Nevada, Iowa, Wisconsin a Colorado.  (Foto ČTK)
Obama již stačil svým voličům poděkovat v několika krátkých vzkazech na Twitteru. "Podařilo se to díky vám. Děkuji vám," napsal v jednom. "Jsme v tom všichni společně, tak jsme vedli kampaň a takoví jsme," uvedl v dalším. V jednom vzkazu také tweetoval svou fotku spolu s první dámou Michelle pod titulkem "Další čtyři roky".  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Demokrat Barack Obama porazil v prezidentských volbách republikána Mitta Romneyho a zajistil si druhé funkční období v Bílém domě. Romneymu se nepodařilo zvítězit v klíčových státech, přestože co do celkového počtu hlasů jsou oba kandidáti vyrovnaní. V souběžně konaných parlamentních volbách si republikáni zajistili většinu ve Sněmovně reprezentantů, demokraté si ji udrželi v Senátu.

Obama podle agentury Reuters získal 303 volitelů i díky předpokládanému vítězství v Ohiu, které mu přineslo klíčových 18 volitelských hlasů. Naopak Romneymu se s výjimkou Indiany a Severní Karolíny nepodařilo získat na svou stranu žádný ze států, v nichž dali voliči před čtyřmi lety přednost Obamovi. Romney má zatím jen 206 volitelů a ani dosud nesečtěné hlasy mu už nemohou pomoct k vítězství.

Jedenapadesátiletý Obama již stačil svým voličům poděkovat v několika krátkých vzkazech na Twitteru. „Podařilo se to díky vám. Děkuji vám,“ napsal v jednom. V následném projevu slíbil, že se s Romneym sejde a bude s ním jednat o „společné cestě vpřed“. S republikány chce spolupracovat při snižování dluhu, reformě daní a imigrační politice.

Romneyho kampaň zatím podle televize CNN nebyla ochotná uznat porážku. Stále prý doufá, že se nenaplní předpověď Obamova vítězství v Ohiu. Mluvčí Romneyho kampaně zatím ani neuvedla, na jaký čas republikánský kandidát chystá své povolební vystoupení před příznivci v Bostonu.

Souběžně s prezidentskými volbami si Američané volili i novou Sněmovnu reprezentantů a obměňovali zhruba třetinu Senátu. Zatímco o vítězství republikánů ve sněmovně se příliš nepochybovalo, budoucnost demokratů v Senátu byla na vážkách. Nakonec si ho ale zachovali.

V soubojích o senátorská křesla pak neuspěli někteří republikánští kandidáti, kteří během kampaně vyvolali pobouření svými výroky o znásilnění. Republikánský kandidát v Missouri Todd Akin během kampaně řekl, že ženské tělo při skutečném znásilnění zabrání početí. V Indianě republikán Richard Mourdock zase řekl, že početí při znásilnění je boží vůlí. Akina porazila demokratka Claire McCaskillová a Mourdocka dosavadní demokratický kongresman Joe Donnelly.

Průzkum mezi voliči ukázal, že v letošních volbách hlasoval rekordní počet Hispánců. Poprvé v historii tvořil jejich podíl na všech hlasujících deset procent. Vysoká byla podle CNN i účast Afroameričanů, jejichž podíl se pohybuje na úrovni rekordních 13 procent z roku 2008. U obou etnických menšin přitom měl větší podporu Obama.

Prezidentské volby se také postaraly o rekord na Twitteru. V úterý uživatelé odeslali na 20 milionů tweetů týkajících se souboje Baracka Obamy a Mitta Romneyho o Bílý dům, čímž z hlasování udělali nejsledovanější americkou politickou událost na této síti.