Obama slíbil Iráku humanitární pomoc. O zbraně Bagdád nežádal

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Spojené státy poskytnou Iráku 200 milionů dolarů (5,13 miliardy korun) na pomoc lidem, kteří ze svých domovů utekli před radikály z hnutí Islámský stát (IS). Obama to řekl po schůzce s iráckým premiérem Hajdarem Abádím.

Před setkáním Obamy s Abádím se spekulovalo o tom, že irácká vláda, jejíž armáda bojuje s bojovníky IS, chce požádat Washington o větší zbrojní pomoc. Nicméně mluvčí Bílého domu Josh Earnest po setkání uvedl, že Abádí s žádnou konkrétní žádostí o vojenskou podporu nepřišel.

IS bez rozsáhlejšího odporu irácké armády loni ovládl rozsáhlé oblasti na severozápadě Iráku, pod kontrolou má také část sousední Sýrie. Zlomit IS se snaží také mezinárodní koalice v čele s USA, která na pozice islamistů podniká nálety. Irácký premiér Abádí řekl, že potřebuje od koalice ještě větší podporu, aby bojovníky z IS „vyřídil“.

Obama s Abádím také mluvil o roli Íránu v boji proti IS v Iráku. Šíitské milice, které zřejmě podporuje Teherán, hrají významnou roli při tažení irácké armády proti IS. Obama vzkázal bojovníkům ze zahraničí, kteří působí v Iráku, že musejí respektovat suverenitu této země a že veškerou pomoc ze zahraničí musí organizovat vláda v Bagdádu.

Obama byl do Bílého domu zvolen také díky slibu, že ukončí válku v Iráku, a americká veřejnost by byla zásadně proti tomu, aby se USA zapletly do dalšího konfliktu v tomto regionu. „Spojené státy nebudou ochotné nějakým zásadním způsobem posílit vojenskou podporu Iráku, není jasné, zda Spojené státy mohou dát dohromady peníze na větší pomoc,“ cituje Reuters Anthonyho Cordesmana, odborníka na zahraniční politiku z washingtonského Centra pro strategická a mezinárodní studia.