Obama vyhlásil sankce proti Putinovým spolupracovníkům

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama dnes oznámil sankce proti jedenácti ruským a ukrajinským politikům, včetně poradců prezidenta Vladimira Putina. Jsou mezi nimi také ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč, krymský předák Sergej Aksjonov a ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Obama se rozhodl zmrazit jim aktiva v USA a zakázat jim cestovat do Spojených států.

Těchto jedenáct osob je podle něj odpovědných za ruskou intervenci na Krymu. Bílý dům v prohlášení pohrozil dalšími sankcemi, pokud Rusko se „nebude řídit svými mezinárodními závazky a nevrátí vojenské síly na původní základny“. Dnes oznámené sankce mají být „silným signálem ruské vládě, že jejich akce porušující územní celistvost mají své důsledky“.

Sankce mají prý zasáhnout v ruské vládě lidi, kteří jsou odpovědní za zhoršování situace na Ukrajině. Vedle Rogozina to jsou mezi jinými poradci prezidenta Vladimira Putina Vladislav Surkov a Sergej Glazjev a zástupci předsedy ruské Dumy Leonid Sluckij a Jelena Mizulinová.

Další čtyři lidé jsou postižení sankcemi, protože „ohrozili mír, bezpečnost, stabilitu nebo územní integritu Ukrajiny“. Vedle krymského premiéra Aksjonova je to i předseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov, ukrajinský exprezident Janukovyč i někdejší šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Viktor Medvedčuk.

Seznam 11 ruských a ukrajinských politiků, vůči nimž USA vyhlásily sankce
Sergej Aksjonov (41) - krymský předák, de facto „premiér“
Sergej Glazjev (53) - ekonomický poradce prezidenta Vladimira Putina
Viktor Janukovyč (63) - bývalý ukrajinský prezident
Andrej Klišas (41) - šéf ústavněprávního výboru horní komory ruského parlamentu, Rady federace
Vladimir Konstantinov (57) - předseda krymského autonomního parlamentu
Valentina Matvijenková (64) - předsedkyně horní komory ruského parlamentu, Rady federace
Viktor Medvedčuk (59) - ukrajinský podnikatel, přítel ruského prezidenta Vladimira Putina a předseda ukrajinské proruské organizace Ukrajinská volba (Ukrainian Choice)
Jelena Mizulinová (59) - zástupce předsedy dolní komory ruského parlamentu, Státní dumy
Dmitrij Rogozin (50) - ruský vicepremiér
Leonid Sluckij (46) - zástupce předsedy dolní komory ruského parlamentu, Státní dumy
Vladislav Surkov (49) - poradce prezident Vladimira Putina