Obama zahájil návštěvu Keni, kde se narodil jeho otec

UHURU KENYATTA, BARACK OBAMA

UHURU KENYATTA, BARACK OBAMA Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama dnes večer přiletěl na oficiální návštěvu Keni, která je rodnou zemí jeho otce. Cílem třídenního pobytu je posílit obchodní a bezpečnostní vztahy USA s východní Afrikou. Z Nairobi odjede Obama v neděli do Etiopie.

Keňa kvůli Obamovi zavedla mimořádná bezpečnostní opatření, do hlavního města povolala čtvrtinu svého policejního sboru. Panují obavy, že somálské milice, které bojují i v Keni, se pokusí v době Obamovy návštěvy o větší útok, aby na sebe upoutaly pozornost. Tajné služby zaznamenaly čilou konverzaci radikálů o Obamově africké návštěvě na sociálních sítích.

V Keni se Obama sejde s prezidentem Uhuruem Kenyattaou, za což amerického prezidenta kritizují ochránci lidských práv. Keňana chtěl soudit Mezinárodní trestní soud za jeho podíl na zabíjení v letech 2007 až 2008, ale pro nedostatek důkazů od stíhání upustil.

V Nairobi se Obama zúčastní také konference podnikatelů a navštíví místo, kde stávalo americké velvyslanectví, které se stalo v roce 1998 terčem masivního atentátu. Zemřelo při něm přes 200 lidí.