Obamova popularita ve světě od nástupu klesla

Barack Obama se svým psem Bo

Barack Obama se svým psem Bo Zdroj: Profimedia.cz

Barack Obama není krátce před americkými prezidentskými volbami příliš populární ani doma, ani v zahraničí. Celková důvěra k němu ve světě klesla a obyvatelé některých pro Spojené státy důležitých zemí jsou ještě méně spokojeni s kurzem jeho zahraniční politiky. Evropané si přesto přejí jeho znovuzvolení.

Z výzkumu Pew Research Centre, uskutečněného v 21 státech, vyplývá, že Obamova zahraniční politika v poslední době nejvíce zklamala Číňany. V roce 2009 jich schvalovalo 57 procent lidí, nyní jen 27 procent. Nejhorší situace panuje ve sledovaných muslimských zemích, tam se současná americká diplomacie zamlouvá pouhým 15 procentům lidí. Prezident ale v tomto ohledu zklamal například i spojenecké Japonsko – na počátku se jeho mezinárodní vystupování zamlouvalo 77 procentům obyvatel ostrovů, nyní 58 procentům.

„Když se mluví o Obamovi a image Ameriky, je dobré myslet na to, že je stále podstatně lepší než za prezidenta George Bushe. V roce 2009 obecně viděl opravdové zlepšení image USA a to se ještě drží,“ komentoval výsledky ředitel šetření Richard Wike.

Pozitivní zvrat ve vnímání USA oproti Bushově éře nastal hlavně v případě evropských států – Francie, Španělska, Německa a Itálie. Jsou však i země, kde si stojí hůře než za Bushe na sklonku jeho působení – například Libanon, Pákistán a Egypt.

Během Obamova prezidentství se změnil i pohled jiných zemí na postavení Spojených států. Ve 14 sledovaných zemí si v současnosti 42 procent lidí myslí, že největší ekonomickou velmocí je Čína, 36 procent oslovených za ni považuje USA. Ještě v roce 2009 se přitom 46 procent tázaných vyjadřovalo ve prospěch Washingtonu a 27 procent pro Peking.

Obama ztrácí voliče

Z průzkumu Reuters a Ipsos vyplývá, že obliba prezidenta Baracka Obamy doma je na nejnižší úrovni od ledna. Spokojenost s Obamou vyslovilo 47 procent tázaných, zhruba stejně jako začátkem letošního roku. Minulý měsíc to bylo o tři procenta víc. Lidí, kteří si myslí, že země jde špatným směrem, je nyní 69 procent, o šest procent víc než minule.