Obamova vláda zvýšila deficit o třetinu, peníze šly do zdravotnictví a na důchody

Američané jsou znechuceni neschopností svýchnejvyšších představitelů dohodnout se a vyčítají jim, že při svém politickém boji nehledí na blahozemě. Žena na snímku protestuje před budovou Nejvyššího soudu ve Washingtonu, kde tento týdenprobíhají jednání, jejichž cílemje ukončení patové situace

Američané jsou znechuceni neschopností svýchnejvyšších představitelů dohodnout se a vyčítají jim, že při svém politickém boji nehledí na blahozemě. Žena na snímku protestuje před budovou Nejvyššího soudu ve Washingtonu, kde tento týdenprobíhají jednání, jejichž cílemje ukončení patové situace Zdroj: reuters

Barack Obama
Airbus A380 při přeletu nad Washingtonem
Bílý dům v americkém Washingtonu
Washington (ilustrační foto)
Washington
9
Fotogalerie

Rozpočtový deficit Spojených států v minulém fiskálním roce do konce září vzrostl poprvé za šest let. Schodek se proti předešlému roku zvýšil o 34 procent na 587 miliard dolarů (14,5 bilionu korun), sdělilo dnes ministerstvo financí USA. Za fiskální rok 2015 do loňského září deficit klesl na 439 miliard dolarů a byl nejnižší za léta vlády Baracka Obamy.

Schodek v posledním roce vzrostl kvůli nižším příjmům, než se očekávalo, a zvýšeným výdajům na sociální a zdravotní federální programy. Deficit v poměru k výkonu ekonomiky vzrostl na 3,2 procenta hrubého domácího produktu z 2,5 procenta HDP v roce 2015, což byl první růst od roku 2009, uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters.

Loňské rozpočtové příjmy se zvýšily jen o jedno procento na 3,267 bilionu dolarů. Výdaje naproti tomu vzrostly o pět procent na 3,854 bilionu dolarů.


source: tradingeconomics.com

Nezávislý Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) předpokládá, že v dalších letech budou deficity výrazně narůstat, což bude důsledek nevyhnutelného zvyšování výdajů na důchody a zdravotnictví. Nad hranici bilionu dolarů, kam se schodky vůbec poprvé vyšplhaly v prvním Obamově funkčním období, se má celoroční deficit vrátit v roce 2025.