Obavy z KLDR. Experti netuší, kolik jaderných hlavic má země k dispozici

Severní Korea dál testuje ničivé rakety

Severní Korea dál testuje ničivé rakety Zdroj: ČTK

Propagandistické plakáty KLDR
Propagandistické plakáty KLDR
Propagandistické plakáty KLDR
Severokorejská raketa
Vůdce KLDR Kim Čong-un s představiteli armády
17
Fotogalerie

Mezi americkými experty panuje značná nejistota ohledně rozsahu severokorejského jaderného arzenálu. Podle zpravodajských služeb má režim k dispozici 30 až 60 jaderných bomb, odhady civilních expertů se pohybují mezi 12 a 30. Nedostatečné informace komplikují podle odborníků míru amerického odstrašení a rozsah obrany území USA i spojenců.

"Faktem zůstává, že prostě nevíme, kolik jaderných zbraní mají," řekl AP expert na asijské zbrojní programy Bruce Bennett. "Jestli na tom záleží? Nepochybně," dodal.

Má-li KLDR jaderných zbraní málo, na počátku možného konfliktu je podle mínění odborníků nenasadí. Je-li jich ale přes 30, téměř jistě jejich použití zváží. Zjištění skutečného množství brání fakt, že severokorejský jaderný program se realizuje v přísném utajení, testy jsou podzemní a místa, kde se obohacuje uran, nedostupná.

Pokud propukne válka, Severní Koreu nejspíš konflikt zničí. Má-li ale Pchjongjang k dispozici rakety s dosahem až na území USA, poměr sil se mění. Postavení severokorejské armády by prospělo, kdyby měla několik spolehlivých mezikontinentálních raket a k tomu ještě rakety kratšího doletu schopné zasáhnout jihokorejskou metropoli Soul. Riziko obrovských ztrát komplikuje perspektivu preventivního úderu.

Jasně se k tomu v minulých dnech vyjádřil hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon. "Na vojenské řešení zapomeňte. Dokud někdo neukáže, jak zachránit deset milionů lidí v Soulu před konvenčním útokem v prvních 30 minutách války, nevím, o čem je řeč. Vojenské řešení neexistuje, dostali nás," řekl Bannon novinářům.

Už kolem pěti, šesti jaderných zbraní zaručuje určitou schopnost odstrašení nepřítele, soudí bývalý expert Mezinárodní agentury pro atomovou energii Olli Heinonen. "Ještě vyšší počet zvyšuje možnost útoku a schopnost druhého úderu s použitím ponorek, které KLDR vyvíjí," řekl finský expert. Severní Korea má podle něj dostatek jaderného materiálu pro výrobu 40 bomb.