KLDR zveřejnila propagandistické plakáty. Americká pevnina je v dosahu úderu, hlásá jeden z nich

Vůdce KLDR Kim Čong-un s představiteli armády.

Vůdce KLDR Kim Čong-un s představiteli armády. Zdroj: Reuters

Propagandistické plakáty KLDR
Propagandistické plakáty KLDR
Propagandistické plakáty KLDR
Severokorejská raketa.
Severokorejští vojáci a symboli moci.
7
Fotogalerie

Severní Korea dnes zveřejnila sérii tří propagandistických plakátů, na nichž se chlubí, že dokáže zasáhnout veškerou americkou pevninu. Odsuzuje na nich také sankce, jež na komunistickou zemi uvalila OSN kvůli jejím raketovým zkouškám. 

Barevné plakáty a vzdorné slogany jsou posledním projevem napětí mezi Washingtonem a Pchjongjangem kvůli severokorejskému jadernému programu.

Jeden z plakátů zachycuje odpalovací rampu a tucet raket, které míří k mapě Spojených států v plamenech. Modrý slogan hlásá: "Veškerá americká pevnina je v dosahu našeho úderu."

Na jiném plakátu na rozpadající se Kapitol částečně pokrytý americkou vlajkou a nápisy "Vojenské řešení", "Preventivní úder" a "Řešení sankcemi" dopadají rakety se severokorejskou vlajkou s komentářem "Naše odpověď!". Severokorejská agentura KCNA nepodala vysvětlení, proč byly plakáty zveřejněny nyní.

Americký prezident Donald Trump minulý týden nebývale vyostřil spor s KLDR prohlášením, že "Severní Korea by raději neměla dál Spojeným státům vyhrožovat, pokud ale bude, narazí na ohnivou zlobu, jakou svět neviděl". Na to Pchjongjang reagoval oznámením, že "pečlivě zkoumá" možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam, kde mají USA leteckou a námořní základnu.

Propagandistické plakáty KLDRPropagandistické plakáty KLDR|Reuters

Severokorejská média toto úterý uvedla, že Kim Čong-un dostal plány útoku na Guam, ale rozhodne se až podle toho, jak se zachovají USA.

Rada bezpečnosti OSN uvalila 5. srpna na KLDR kvůli dvěma raketovým zkouškám provedeným v červnu nové sankce, které mohou snížit roční výnos severokorejského exportu až o třetinu.