Občanství za investice: Rusko láká přistěhovalce, Kanada už o další nestojí

Ulice Moskvy

Ulice Moskvy Zdroj: CC BY-ND 2.0: Alpert

Je prodávání občanství dobrý nápad? Rusko si myslí, že ano, a už připravuje příslušný zákon. Kanada naopak obdobný program ruší. Bohaté investory totiž nepřitáhl.

Ruský pas za deset milionů rublů (šest milionů korun) vložených do ruské ekonomiky – tak zní návrh ruské vlády, o kterém píše deník Kommersant. Podle expertů by se ovšem cesta k ruskému pasu zřejmě otevřela jen na investory z postsovětských republik a Blízkého východu. Návrh navíc zatím nepočítá se zvýhodněním pro rodiny přistěhovalců.

S dalším nápadem, který by mohl přilákat mnohem větší zástupy žadatelů, přišlo ministerstvo hospodářství spolu s přistěhovaleckým úřadem. Podle něj by měl na občanství nárok každý absolvent střední či vysoké ruské školy, který v zemi nejméně tři roky pracoval. Tím by Rusko získalo „miliony občanů“, předpovídají úřady.

Bohatí investoři nepřišli

Zkušenosti ze zahraničí přitom ukazují, že výměna občanství za investice se ne vždy osvědčila. Kanadský program pro přistěhovalce končí kvůli tomu, že imigranti, kteří jej využili, v průměru odváděli výrazně nižší daně než přistěhovalci, kteří pracovní povolení získali prostřednictvím běžné žádosti.

Zájem o program přitom nebyl malý. V létě 2013 v něm bylo přes 80 tisíc dosud nevyřízených žádostí, přičemž 70 procent z nich bylo podáno na kanadském konzulátu v Hong Kongu. Někteří zájemci museli čekat přes pět let, přestože kanadské povolení k trvalému pobytu není levnou záležitostí. Uchazeč musel jedné z provincií v zemi poskytnout pětiletou bezúročnou půjčku nejméně 800 tisíc kanadských dolarů (14,67 milionu korun). Program ale nedokázal přitáhnout movité cizince, kteří by byli ochotni v Kanadě investovat.

Někteří kanadští podnikatelé tvrdí, že Ottawa se čínským investicím brání tím, že od konce roku 2012 blokuje vstupy státem vlastněných firem do odvětví ropných písků. Loni tak Číňané v Kanadě utratili 439 milionů dolarů, pouhá dvě procenta svých investic v roce 2012. Čínské investice v USA se za stejnou dobu skoro zdvojnásobily a v Austrálii posílily o 13 procent.

Investoři půjdou jinam

Právě Austrálie by mohla na kanadském rozhodnutí vydělat. Od roku 2012 poskytuje rezidenční vízum uchazečům, kteří v zemi investují nejméně pět milionů australských dolarů (91 milionů korun). Dosud se do programu přihlásilo 601 lidí, 91 procent z nich jsou Číňané.

Investory se pomocí podobných pobídek snaží přilákat i další státy. Ve Velké Británii mohou zájemci výměnou za milion utracených liber získat povolení k pobytu nejméně na tři roky a později získat i občanství. Maďarsko a Řecko nabízí pětileté vízum, pokud žadatel investuje 250 tisíc eur. Budapešť žádá investici do státních dluhopisů, Atény do nemovitostí. Portugalsko požaduje dvojnásobnou sumu, neomezuje ale druh investice. Malta pak výměnou za 650 tisíc eur nabízí rovnou pas členské země Evropské unie. Žadatel ale musí v ostrovním státě nejprve rok žít.