Obětí v Nepálu je přes sedm tisíc, většina Čechů odletí do pondělka

Následky zemětřesení v Nepálu

Následky zemětřesení v Nepálu Zdroj: ctk/ap

Počet obětí ničivého zemětřesení v Nepálu překročil 7000 a záchranáři vytahují z trosek další mrtvé. Úřady oznámily nalezení 51 těl včetně šesti cizinců v trekingové oblasti Langtang, kde se stále stovka zahraničních turistů pohřešuje. Čeští turisté podle ministerstva zahraničí mezi oběťmi nejsou a většina z nich by se měla ze země dostat do pondělka komerčními linkami. Nedaleko Káthmándú začal ošetřovat zraněné také český záchranný tým složený z téměř čtyř desítek lékařů, sester a hasičů.

Po nalezení dalších mrtvých těl v sutinách domů dosáhl dnešní potvrzený počet obětí zemětřesení už 7040. Zraněno bylo podle aktuální bilance 14123 lidí, z nichž v nemocniční péči je 6512. Nepálská vláda se obává, že tragická bilance výrazně vzroste, neboť do mnoha prokazatelně zničených vesnic se záchranáři ještě vůbec nedostali.

České úřady nemají informaci o tom, že by někdo z českých turistů byl mezi mrtvými či pohřešovanými. Několik skupin Čechů se během víkendu dostalo z odlehlých horských oblastí do Káthmándú, odkud začaly létat běžné komerční lety. Podle ministerstva zahraničí by do pondělka měla odletět domů většina přítomných Čechů. Někteří se však rozhodli dobrovolně v zemi zůstat a pomáhat při záchranných pracích.

Češi ošetřili první desítky zraněných

Čeští lékaři během víkendu ošetřili první desítky převážně lehce zraněných lidí v improvizovaném zdravotnickém zařízení ve městě Melamči 40 kilometrů od Káthmándú, kde spolupracují s týmy z dalších zemí jako Japonsko či Polsko. Poté, co úřady téměř vzdaly naději na nalezení dalších lidí přeživších otřesy o síle 7,8 stupně, které udeřily před osmi dny, se objevily zprávy o tom, že v posledních dnech byli na několika místech nalezeni v troskách čtyři živí lidé. Byl mezi nimi i muž, kterému je podle úřadů 101 let.

Dodávky další materiální pomoci, o kterou nepálské úřady naléhavě žádají, jsou zpomalovány nepružnými celními předpisy, k jejichž uvolnění vyzvala OSN nepálskou vládu, která to přislíbila napravit. Situaci komplikuje rovněž částečné omezení provozu mezinárodního letiště v Káthmándú, které bylo uzavřeno pro velká vojenská a nákladní letadla, jež podle vedení terminálu poškozují jeho povrch.

Během osmi dnů od zemětřesení zaznamenal Nepál již více než 70 různě silných následných otřesů, kvůli nimž jsou lidé vystrašeni a řada z nich stále přespává pod širým nebem. Podle OSN zemětřesení zasáhlo osm milionů z celkových 28 milionů obyvatel Nepálu, z toho 1,7 milionu dětí. Otřesy půdy zbořily nebo poničily přes 200 tisíc domů.