Objevilo se svědectví o teroristickém pozadí útoku ve Francii

útok na průmyslový závod u francouzského Lyonu

útok na průmyslový závod u francouzského Lyonu Zdroj: ctk/AP

Francouzský islamista, kterému do Sýrie poslal pachatel pátečního atentátu mobilem autoportrét s odříznutou hlavou svého zaměstnavatele, tvrdí, že "byl jednou z příčin" tohoto útoku u francouzského Lyonu. Uvedla to matka mladíka, který podle ní pobývá u syrského města Rakka.

Třicetiletý technik z východní Francie, představovaný francouzskými médii jako Yunes-Sébastien V.-Z., v Sýrii bojuje v řadách radikální organizace Islámský stát (IS). Odjel tam v listopadu 2014 se svou manželkou a dcerou.

Matka v televizní stanici Europe 1 řekla, že několik hodin po pátečním atentátu informovala o tomto útoku syna zprávou pomocí telefonní aplikace WhatsApp. „Ano vím, je to můj dobrý bratr. Jsem jedním z důvodů, proč to udělal,“ odpověděl mladík matce. Žena ale nebyla s to říci, zda její syn atentát ve Francii inicioval.

Zatčený Yassin Salhi v pátek dodávkou zaútočil na sklad firmy na výrobu technických a průmyslových plynů Air Products v průmyslové zóně Saint-Quentin-Fallavier. Atentát se obešel bez obětí na životech, ale na místě se našla odříznutá lidská hlava a islámské nápisy. Obětí s uříznutou hlavou byl Salhiho 54letý zaměstnavatel, jeden z místních podnikatelů.

Pařížský prokurátor v úterý sdělil, že vyšetřování atentátu potvrzuje, že se ze strany pachatele jednalo o vědomou teroristickou akci ve vztahu k Islámskému státu. Podezřelý se k činu přiznal, ale tvrdí, že šlo jen o osobní pomstu, nikoli teroristický čin. Žádná islámská organizace se k němu nepřihlásila.