Obnovte hraniční kontroly, žádají německé policejní odbory

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Manolo Gomez

Předseda německých policejních odborů (DPolG) Rainer Wendt vyzval k obnovení hraničních kontrol kvůli vysokému počtu běženců. Ti by pak mohli být vraceni do zemí, odkud přišli do Německa, naznačil Wendt v rozhovoru pro deník Passauer Neue Presse.

„Z hlediska policie by bylo obnovení hraničních kontrol nejlepším ze všech opatření. Zadrželi bychom více pachatelů trestných činů a mohli bychom uprchlíky přicházející přes Rakousko posílat opět zpátky - tam, kde vstoupili do schengenského prostoru,“ prohlásil Wendt.

Německo by podle odborářského předáka nemělo v Bruselu jen tak nechat téma znovuzavedení hraničních kontrol spadnout pod stůl.

Wendt rovněž vyzval k urychlenému posílení policejních stavů a vyjádřil potěšení nad tím, že se dnes na rakousko-německou hranici vydal německý ministr vnitra Thomas de Maizière, aby si udělal obrázek o práci spolkových policistů zaměřených na zachycování migrantů. Německu nyní podle Wendta chybí odhadem tři tisíce policistů.

Německo se stalo pro běžence prchající před chudobou, válkami a pronásledováním nejvyhledávanější destinací. Od začátku letošního roku o azyl v Německu 258 tisíc lidí a za celý rok to bude přinejmenším půl milionu. Loni bylo žadatelů o azyl 202 tisíc. Kvůli množství běženců roste i napětí ve společnosti, několik ubytoven pro přistěhovalce se stalo terčem žhářských útoků.

Martin Čaban: Nebezpečná válka o vystrašené

Fabrice Leggeri: Pašeráci se vrátili pro lodě s kalašnikovy