OBRAZEM: Tajfun Hagibis paralyzoval Japonsko. Úřady vyzvaly miliony lidí k evakuaci

Silný tajfun Hagibis se přiblížil k východním břehům Japonska, metropoli Tokio a její okolí bičuje prudký déšť, ulice jsou vylidněné a obchody zavřené. (12.10.2019)

Silný tajfun Hagibis se přiblížil k východním břehům Japonska, metropoli Tokio a její okolí bičuje prudký déšť, ulice jsou vylidněné a obchody zavřené. (12.10.2019) Zdroj: Reuters

Tajfun Hagibis
Tajfun provází i obří vlny
Tajfun provází i obří vlny
Tajfun provází i obří vlny
Tajfun provází i obří vlny
29
Fotogalerie

Nejméně 35 mrtvých, kolem stovky zraněných a 17 pohřešovaných za sebou zanechal ničivý tajfun Hagibis, který se přehnal přes největší japonský ostrov Honšú. O aktualizované bilanci dnes informovala agentura Kjódó. Desetitisíce lidí jsou stále bez elektřiny a na šest milionů obyvatel v minulých dnech obdrželo evakuační výzvu. Živel už nicméně opustil japonské ostrovy.

V sobotu úřady vyzvaly sedm milionů obyvatel, aby opustily své domovy. Živel, který doprovází vítr o rychlosti 180 kilometrů v hodině, dosud připravil o dodávky elektrické energie přes 270 tisíc domácností. Postiženou oblast zároveň postihlo zemětřesení o síle 5,7 stupně s epicentrem východně od pobřeží prefektury Čiba.

Oko tajfunu zasáhlo Tokio v sobotu v odpoledních hodinách středoevropského času. Experti varovali obyvatele metropole, aby nespoléhali na falešný pocit bezpečí. Ač je město výborně připraveno na zemětřesení, je velice citlivé na záplavy. Pod úrovní hladiny moře zde totiž žije 1,5 milionu lidí.

Tajfun za sebou zanechal nejméně 35 mrtvých, kolem stovky zraněných a 17 pohřešovaných.

Hlášeny jsou také sesuvy půdy, které zničily několik domů. Podrobnější informace o škodách ale zatím oznámeny nebyly. Situace se podle meteorologů uklidnila. Živel už opustil japonské ostrovy.

Tajfun postupuje severovýchodním směrem rychlostí asi 35 kilometrů v hodině, rychlost větru v jeho středu dosahuje až 180 kilometrů za hodinu.