Ragby a Tokio v ohrožení. Na Japonsko míří obří supertajfun velikosti Polska

Tajfun Hagibis

Tajfun Hagibis Zdroj: ČTK

Tajfun Hagibis
Tajfun Hagibis
Tajfun Hagibis
Tajfun Hagibis
Tajfun Hagibis
24
Fotogalerie

Tajfun Hagibis se blíží k Japonsku. S rychlostí větru kolem 270 kilometrů za hodinu dosahuje v rámci rozšířeného amerického značení ekvivalentu hurikánu páté kategorie. Zasáhnout má podle meteorologů centrální a východní část asijské země, včetně hlavního města Tokia. Živel už se dotkl i právě probíhajícího mistrovství světa v ragby. Pořadatelé museli zrušit minimálně dva zápasy. Informoval o tom server The New York Times.

Hagibis označovaný v Japonsku jako supertajfun naruší program mistrovství světa především v sobotu. Zápasy Anglie - Francie a Nový Zéland - Itálie byly pořadateli už zrušeny a v ohrožení je i zápas domácího Japonska proti Skotsku. 

Kromě ragby tajfun Hagibis ohrozí i další sportovní události. Konat by se tak neměl například ani maraton v pobřežním městě Sendai na severu Japonska. 

Tokio se připravuje na úder

Tajfun se nachází zhruba tisíc kilometrů jižně od Tokia a směrem k hlavnímu městu Japonska se blíží rychlostí 20 kilometrů za hodinu. Trochu klidu tamním obyvatelům dodali meteorologové. Ti uvedli, že by měl supertajfun mírně ztratit na síle před ostrovem Honšú. Oslabit by jej měly studené vody Filipínského moře. Úřady však přesto varují před vlnobitím a vysokým přílivem, který může způsobit záplavy.

Silné obavy z tajfunu Hagibis mají podle reportérů především ve městě Čiba, které se nachází v Tokijském zálivu. Toto město se totiž stále vzpamatovává z následků po tajfunu Faxai, který toto město zasáhl na začátku října.  

Ve čtvrtek v poledne středoevropského času zaujímal supertajfun Hagibis rozlohu zhruba o velikosti Polska. Průměr tajfunu odhadovali meteorologové až na 1000 kilometrů délky. 

Podívejte se na tajfun Hagibis na radaru: