Od zpěváka v nočním klubu k nejdéle sloužícímu premiérovi v zemi. Kdo je Silvio Berlusconi?

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: reuters

Milovník žen, bývalý majitel fotbalového klubu AC Milan i odsouzený politik za krácení daní to vše je Silvio Berlusconi, který znovu přesvědčil nejvíce Italů, že on je ten pravý, který má vést zemi.


Nestárnoucí politik ověnčený skandály je zpět, jednaosmdesátiletý Silvio Berlusconi a jeho koalice získali nejvíce hlasů v nedělních volbách do italského parlamentu. Politický matador, který byl už čtyřikrát zvolen premiérem, tak znovu ukázal, že pro něj mají lidé na Apeninském poloostrově slabost. Druhý nejbohatší Ital je nejdéle sloužícím premiérem v poválečné Itálii, přesto je považován za jednoho z nejkontroverznějších politiků tohoto období.   

Do letošních voleb šel Berlusconi v koalici pravého středu, kterou tvoří čtyři subjektyBerlusconiho strana Vzhůru, Itálie, poté Liga, Bratři Itálie a koalice My s Itálií. Koalice dříve vystupovala kriticky vůči Evropské unii a euru, s blížícími se volbami se ale začala v těchto otázkách rozcházet. Zatímco Berlusocniho strana začala euro a Evropskou unii spíše obhajovat, lídr strany Liga Matteo Salvini v kritice eura pokračoval. Právě Liga (nástupkyně někdejší Ligy Severu), která ve volbách z celé koalice získala nejvíc hlasů, je z uskupení nejradikálnější a navrhuje dokonce deportace stovky tisíc afrických migrantů. Existuje tak varianta, že Liga půjde do koalice s populistickým hnutím Pěti hvězd.

Svůj vliv Berlusconi začal budovat na konci 70. let, kdy založil mediální společnosti Fininvest. Do té doby se živil příležitostnými pracemi a vystupoval dokonce jako zpěvák v nočním klubu. V 80. letech Berlusconi do mediální skupiny postupně přikupoval další stanice a vydavatelství. Do svého impéria přikoupil i známý fotbalový klub AC Milan. V 90. letech už Berlusconi přešel do politiky, ve které vystoupal až k samotnému vrcholu.

Na vrcholu politiky se držel téměř dvacet let. Pád přišel v roce 2014, kdy byl za daňové úniky potrestán jedním rokem veřejně prospěšných prací v domově důchodců. V další kauze, která se týkala placeného sexuálního styku s nezletilou dívkou Ruby, byl nakonec v roce 2015 osvobozen, protože podle soudu nemusel vědět, kolik je dívce ve skutečnosti let.

Celkem Berlusconi před soudem stanul více než dvacetkrát. Obvinění se týkala například falšování účetnictví, zpronevěry, daňových podvodů nebo spolčování s mafií. Do vězení ale Berlusconi nikdy nenastoupil.