Odpojení Evropy od ruských energií může nastat už v květnu. Německu hrozí recese

I když Evropská unie nezavede embargo na dovoz ruských energetických zdrojů, Moskva je může Evropě sama odpojit, pokud státy nebudou za plyn platit v rublech.

I když Evropská unie nezavede embargo na dovoz ruských energetických zdrojů, Moskva je může Evropě sama odpojit, pokud státy nebudou za plyn platit v rublech. Zdroj: Reuters

Ruský státní podnik Gazprom dodává Evropské unii zhruba 40 procent plynu.
Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová potvrdila, že o zákazu dovážet ruské energie se na úrovni Evropské unie živě diskutuje.
Šéf evropské diplomacie Josep Borrell neočekává, že státy EU rozhodnou o embargu na ruské suroviny před koncem května.
Rusko požaduje, aby země, které nepovažuje za přátelské platily za plyn v rublech. Zatím na tento požadavek přistoupilo pouze Maďarsko.
Pokud by EU okamžitě zakázala dovoz ruské ropy a plynu, pohonné hmoty v Česku by zdražily na 60 korun za litr.
8
Fotogalerie

Evropská unie připravuje již šestý balík protiruských sankcí, kterými chce donutit Kreml, aby zastavil válečné běsnění na Ukrajině. Nové postihy mají být oznámeny už během tohoto týdne, diskutované embargo na dovoz ruských energetických surovin však mezi nimi s největší pravděpodobností nebude. Odborníci přesto varují, že odstřižení západní Evropy od ruské ropy a plynu je čím dál tím reálnější a může k němu dojít už příští měsíc. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!