OECD jde do boje s daňovými úniky, země budou sdílet údaje o poplatnících

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) představila nové plány na boj s daňovými úniky pomocí lepší výměny informací o soukromých i právnických osobách mezi daňovými úřady. Závaznou dohodu chce členským státům předložit k podpisu do konce roku.

Návrhy zahrnují definici finančních informací, které si mají úřady jednotlivých zemí automaticky vyměňovat. Mezi tyto informace patří například údaje o úrocích, dividendách a příjmech z prodeje finančních aktiv. Vyšetřovatelé daňových úniků by tak už nemuseli čekat na data od zahraničních úřadů, ale měli by je rovnou k dispozici.

Podle OECD je rovněž zapotřebí vytvořit právní a administrativní rámec, který by zajistil efektivní fungování výměny informací a zabránil zneužití poskytnutých údajů. OECD chce také zajistit, aby z transparentnějšího daňového prostředí těžily všechny země.

Ukrývání peněz v zahraničí patří k nejoblíbenějším způsobům, jak se vyhnout placení daní. Kromě toho si tak majitelé zahraničních kont zajišťují soukromí.

Skupina G20 tento týden vyjádřila podporu akčnímu plánu OECD, jehož cílem je odstranit mezery umožňující firmám vyhýbat se placení daní v zemích, kde podnikají. K reformě pravidel pro zdanění nadnárodních firem vyzvala před měsícem už skupina sedmi vyspělých zemí a Ruska (G8).

Evropská unie podle svého prezidenta Hermana Van Rompuye přichází kvůli daňovým únikům každý rok o zhruba bilion eur (téměř 26 bilionů korun). Evropská komise minulý měsíc navrhla zvýšit rozsah informací, které musejí banky o svých klientech poskytovat úřadům.