Oldřich Vlasák z ODS bude místopředsedou Evropského parlamentu

Oldřich Vlasák

Oldřich Vlasák Zdroj: ods.cz

Poslanec Oldřich Vlasák (ODS), který v Evropském parlamentu zastupuje skupinu Evropských konzervativců a reformistů, byl dnes zvolen jedním z jeho místopředsedů. Česká republika tak bude mít svého zástupce ve vedení parlamentu i v dalším dvouapůlletém období. Předtím byl místopředsedou EP Libor Rouček (ČSSD), který se o post znovu neucházel.

„Své zvolení beru jako jisté ocenění mé dlouholeté práce na úrovni výborů nebo pracovní skupiny pro rozvoj měst,“ řekl Vlasák, který by se v předsednictvu rád věnoval zejména euroatlantickým vazbám, otázce rozšíření sedmadvacítky nebo zefektivnění práce Evropského parlamentu. V tomto ohledu chce především vyvíjet tlak na omezení stěhování mezi Bruselem a Štrasburkem.

Ve dvou úterních kolech hlasování nezískal nikdo z kandidátů nadpoloviční většinu odevzdaných platných hlasů, a žádný ze 14 místopředsednických postů tak nebyl obsazen. Dnes ve volbě spolu s Vlasákem, pro něhož hlasovalo 223 europoslanců, uspělo i všech 13 dalších uchazečů o funkci ve vedení EP.

Rouček, který byl místopředsedou v předchozím volebním období, znovu nekandidoval v souladu s dohodou, podle níž socialisté v Evropském parlamentu přišli o dva z dosavadních čtyř místopředsednických postů výměnou za to, že se jejich zástupce - Němec Martin Schulz - stal předsedou zákonodárného sboru.

Oldřich Vlasák se narodil v roce 1955 v Hradci Králové a vystudoval Strojní fakultu ČVUT v Praze. Od 90. let působí jako politik na komunální úrovni, v letech 1998 až 2004 byl primátorem Hradce Králové, od roku 2001 pak deset let předsedou Svazu měst a obcí ČR. Poslancem Evropského parlamentu se stal v roce 2004. Působí ve výborech pro regionální rozvoj a pro dopravu a cestovní ruch. V europoslaneckém klubu ODS zastává funkci pokladníka.