Olympijské hry v Budapešti? Starosta možná stáhne kandidaturu kvůli obří petici

Budapešť - Dunaj

Budapešť - Dunaj Zdroj: Profimedia.cz

Budapešť
Budapešť
Budapešť
Budapešť
Budapešť - budova parlamentu
11
Fotogalerie

Kandidatura Budapešti na pořádání olympijských her v roce 2024 se zřejmě chýlí ke konci. Maďarské politické hnutí Momentum, jež je proti organizaci mamutí sportovní akce, nasbíralo v petici více než 266.000 podpisů lidí, kteří chtějí o případném pořádání OH rozhodnout v městském referendu. Starosta Budapešti naznačil, že by v tom případě uvažoval o stažení kandidatury.

Více než 266 tisíc podpisů výrazně přesahuje minimální číslo 138.000, které je nutné k vypsání lidového hlasování. Podpisy nyní bude ověřovat volební komise.

Pokud ke svolání referenda dojde, může to znamenat předčasné stažení budapešťské kandidatury. Starosta metropole István Tarlós už dříve uvedl, že by o tom "vážně uvažoval".

Budapešť se uchází o pořádání OH 2024 spolu s Paříží a Los Angeles. Mezinárodní olympijský výbor bude organizátora vybírat letos v září.

Hnutí Momentum založila skupina studentů narozených kolem roku 1989, kdy padl komunistický režim. Jeho lídři kritizují finanční náročnost olympiády a požadují, aby byly peníze využity spíše na zdravotní péči či vzdělání.