Olympijský ceremoniál přijde na 27 milionů liber

Britský saxofonista Tyler Rix včera donesl olympijský oheň do londýnského Hyde Parku

Britský saxofonista Tyler Rix včera donesl olympijský oheň do londýnského Hyde Parku Zdroj: profimedia.cz

Po letech příprav začínají dnes v Londýně XXX. letní olympijské hry. A pokud na sebe z beztak nejsledovanější události planety dokáže něco strhnout ještě větší pozornost, je to show zahajovacího ceremoniálu. Odpovídají tomu i náklady. Čtyři slavnostní ceremoniály londýnských her, tedy zahajovací a závěrečný ceremoniál olympiády a paralympiády, vyjdou podle britských médií na 81 milionů liber, tedy 2,6 miliardy korun.

Z této sumy je na dnešní show určeno 27 milionů liber, téměř dvojnásobek původně odhadované částky. Podle organizačního výboru narostla kvůli bezpečnostním nákladům.

Stále to však není nejdražší ceremoniál v historii, i když britská veřejnost rozpočet tvrdě kritizovala. Před čtyřmi roky v Pekingu přišel zahajovací ceremoniál na 200 milionů liber. Organizační výbor her jako své motto uvádí „zapomeňte na Peking“. Dnešní show by rozhodně neměla být tak velkolepá jako pekingská, nicméně i tak by mělo jít o nezapomenutelný zážitek. „Nechceme opakovat Peking. Bude to ceremoniál vhodný pro současnou dobu,“ uvedl organizační výbor.

Slavnostní zahájení režíruje Brit Danny Boyle, k jehož nejznámějším filmům patří oskarový Milionář z chatrče či 127 hodin. Při ceremoniálu chce ukázat „to nejlepší z Británie“. Přestože se podrobnosti přísně utajují, na veřejnost proniklo pár konkrétních věcí, které by měly být k vidění. Na ploše olympijského stadionu by se tak měla objevit živá zvířata, konkrétně koně, kuřata či ovce a neměl by chybět ani trávník a déšť. „Je to festival olympijského ideálu,“ uvedl Boyle. Na jeho show se podílí přes deset tisíc dobrovolníků.

Prohlédněte si díky Googlu londýnská sportoviště

Předražené londýnské hotely zejí před olympiádou prázdnotou

Vstupenky: všechno, jenom ne láce
Olympijské soutěže začaly již ve středu turnajem fotbalistek. Soutěže se naplno rozběhnou zítra. Celkem se prodalo devět milionů vstupenek, které bývají označovány za nejdražší v historii britského sportu. Cena sice začínala na dvaceti dolarech (přes 400 korun), ale nejsledovanější soutěže jsou mnohem dražší. Nejdražší vstupenky na zahajovací ceremoniál stály přes dva tisíce liber. Ze soutěží stálo nejvíce finále běhu na sto metrů mužů. Nejlepší místa přišla na 725 dolarů. Pokud by byl vyrovnán světový rekord, diváci by zaplatili 76 dolarů za jedinou vteřinu běhu.