ONLINE: Krymská krize má první mrtvé

Proruské jednotky na Krymu (foto 8. března 2014)

Proruské jednotky na Krymu (foto 8. března 2014) Zdroj: CTK

Ukrajinská armáda zaznamenala útok "neznámých jednotek" na svou vojenskou základnu v krymské metropoli Simferopolu. Jeden ukrajinský voják zahynul a další byl zraněn při dnešním útoku na ukrajinskou základnu na Krymu. Oznámily to ukrajinské úřady. Podle ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka konflikt na Krymu přerostl z politické úrovně na vojenskou.

Kyjev i ukrajinská armáda nejdříve z útoku obvinila „ruské jednotky“. Nyní ale armádní mluvčí podle agentury Reuters popsal útočníky jako „neznámé jednotky“, jejichž příslušníci mají zakryté tváře.

Také krymští separatisté podle agentury Interfax hlásí jednoho mrtvého člena domobrany a další dva zraněné, které postřelil u ukrajinské základny v Simferopolu odstřelovač.

„Dnes ruští vojáci spustili palbu na příslušníky ukrajinské armády. To je válečný zločin,“ oznámil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk bezprostředně poté, co ukrajinská armáda ohlásila útok na svou posádku. Následně ale ukrajinský armádní mluvčí řekl, že je obtížné zjistit, kdo za útokem stojí, neboť „plně vybavení“ ozbrojenci mají maskované tváře.

Jaceňuk: Z politického konfliktu se stal vojenský

Podle Jaceňuka konflikt na Krymu přerostl z politické na vojenskou úroveň. Proto vyzval ministra obrany Ihora Teňucha, aby zorganizoval krizovou schůzku se svými partnery z Ruska, Británie a Spojených států. Všechny tři státy se budapešťským memorandem z počátku 90. let zavázaly garantovat územní celistvost Ukrajiny, která se na oplátku vzdala rozsáhlého jaderného arzenálu zděděného po rozpadu Sovětského svazu.

Prozatím ale podle agentury Reuters není možné potvrdit, kdo za útok stojí. Ukrajinská vojenská zařízení na Krymu jsou pod kontrolou ruských sil, které Krym počátkem března ovládly.

„Jeden ukrajinský voják byl zraněn do krku a klíční kosti. Nyní jsme se zabarikádovali v druhém podlaží. Velitelství bylo dobyto a velitel zajat. Chtějí, abychom složili zbraně, my se ale nevzdáme,“ citovala agentura Interfax-Ukrajina ukrajinského vojenského zástupce.

Jistý nejmenovaný ukrajinský voják, jehož výpověď odvysílala ukrajinská celostátní televize Pátý kanál, řekl, že na základně je asi dvacet vojáků a dalších až 15 lidí včetně žen.

SLEDUJEME ONLINE:

21:50Interfax: Není jasné, kdo vlastně střílel

V Simferopolu se střílelo z jediného místa, tvrdí krymská policie. Střelci ale mířili na ukrajinské vojáky i proruské jednotky, píše agentura Interfax.

20:40Krymská domobrana hlásí mrtvého i na své straně

„Proruská krymská domobrana“ hlásí jednoho mrtvého a jednoho zraněného i na své straně. Jiné zdroje tuto informaci zatím nepotvrdily.

20:24Krymská krize má už údajně dvě oběti

20:15Ukrajincům v Kyjevě došla trpělivost se slabou reakcí vlády vůči Krymu

20:00Van Rompuy se prý chystal do Moskvy, ale cesta je údajně zrušena

Unijní prezident Herman Van Rompuy se v souvislosti s krymskou krizí chystal ve středu navštívit Moskvu, kde se měl sejít zřejmě i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Cesta se ale nakonec neuskuteční, neboť ji Rusové předem vyzradili. S odvoláním na unijní diplomatické zdroje to dnes napsala agentura AFP. O Rompuyově údajně zamýšlené návštěvě Moskvy informovala s odvoláním na ruské diplomaty agentura Interfax. Brusel ani Moskva se ke spekulacím o návštěvě doposud nijak oficiálně nevyjádřily.

19:20Rusko slibuje EU a USA odvetu za vyhlášené sankce

Rusko se dnes ohradilo vůči sankcím Evropské unie vyhlášeným za ovládnutí Krymu a varovalo, že je neponechá bez patřičné odpovědi. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Pokusy jednat s Ruskem z pozice síly podle ministerstva zahraničí k ničemu nevedou. Později během dne se uskutečnil telefonát mezi ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a jeho americkým protějškem Johnem Kerry, ve kterém šéf ruské diplomacie přislíbil zavést vůči Západu odvetná opatření.

18:46Putin se sešel s krymskými politiky

18:43Sobotka: Postup Ruska je nepřijatelný, rozšíření sankcí možné

Postup Ruska vůči Ukrajině považuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za nepřijatelný. Připouští proto možné rozšíření stávajících sankcí. Pro sankce proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ale zatím není. Uvedl to dnes v rozhovoru pro ČTK. Česko podle ministerského předsedy zatím žádná zvláštní bezpečnostní opatření nechystá.

18:22USA zvažují manévry v Pobaltí

USA zvažují cvičení pozemních a námořních sil v Pobaltských státech.

18:10Vojáky na základně údajně zatkli a vzali jim zbraně

Server Ukrajinska Pravda napsal, že všichni ukrajinští vojáci na armádní základně v Simferopolu byli zatčeni. „Jejich pasy a peníze byly zabaveny. Vyvedli je ven, seřadili a vzali jim zbraně,“ cituje server mluvčího regionálního ministerstva obrany Vladyslava Seleznyova.

Ten dále řekl, že voják, který zemřel při obsazování základny, byl praporčík, který měl zrovna službu v parku v areálu základny. Zatím není možné potvrdit, kdo za útokem stojí.

18:00Zaorálek: Putinův projev dělá dojem, že Rusko má EU za nepřítele

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka vyvolává dnešní projev ruského prezidenta Vladimira Putina dojem, že Putin hodlá obnovit ruské impérium a že zřejmě pokládá Evropskou unii za nepřítele. Zaorálka znepokojuje tón, jaký Putin použil, a vadí mu i jeho výroky o EU jako o nepřátelském prostředí pro Rusko. Zaorálek to označil za „virtuální realitu“.

17:10Krymská krize má prvního mrtvého

Podle mluvčího ukrajinské armády při útoku na základnu u Simferopolu zahynul jeden ukrajinský voják, uvedla agentura Interfax.