ONLINE: Kyjev zavádí Rusům víza, ozbrojené síly mají pohotovost

Ruští ozbrojenci obsazují ukrajinské základny

Ruští ozbrojenci obsazují ukrajinské základny Zdroj: CTK

Kyjev se rozhodl zavést vůči Rusku vízovou povinnost, uvést ozbrojené síly do pohotovosti a požádat OSN, aby Krym vyhlásila za demilitarizovanou zónu. Ukrajina se navíc rozhodla opustit Společenství nezávislých států. Rusové mezitím na Krymu obsazují ukrajinské vojenské základny. Krymský premiér už vyzval přítomné ukrajinské vojáky, aby přešli na stranu krymských složek, nebo složili zbraně.

Ruská vojenská rozvědka GRU zadržela šéfa ukrajinské černomořské flotily a vyslýchá ho. Ukrajinský premiér poslal na Krym ministra obrany, který má situaci osobně řešit. Krymské vedení jej ale na poloostrov nechce pustit.

Agenti GRU vyslýchají velitele ukrajinské černomořské flotily Serhije Hajduka na sevastopolské prokuratuře. „Máme na něj pár otázek,“ řekl mluvčí prokuratury krymským novinářům.

Ruská agentura ITAR-TASS k Hajdukově zadržení vydala zprávu, podle níž je náčelník ukrajinské flotily podezřelý z toho, že „předal ukrajinským jednotkám rozkaz Kyjeva nasadit střelné zbraně proti pokojným občanům“.

Serhij HajdukSerhij Hajduk|CTKSerhij Hajduk

Hajduk se dnes angažoval při urovnání konfliktu ve štábu ukrajinské flotily, který napadl dav proruských demonstrantů. Incident skončil vyklizením štábu bez krveprolití. Ukrajinští vojáci se vzdali a před budovou byla vyvěšena ruská vlajka.

Rusové obsazují základny, ukrajinská armáda čeká

Příslušníci krymských proruských „sil sebeobrany“ a ruští vojáci dnes obsadili i základnu ukrajinského námořnictva v obci Novoozerne na západě Krymu. Dav, v němž byly hojně zastoupeny ženy s dětmi, pronikl do vojenského prostoru s pomocí traktoru. Před objektem ruští vojáci vybudovali dva palebné posty. Agentura Interfax-Ukrajina napsala, že do incidentu se zapojilo asi 60 ruských vojáků.

List Ukrajinska pravda dnes oznámil, že vojáci 36. ukrajinské brigády v jihokrymském městě Perevalne začali krymským úřadům dobrovolně odevzdávat zbraně. Příkaz údajně vydal velitel brigády, jeho rozkazu ale uposlechla jen část vojáků. „Ostatní chtějí do pátku čekat na pokyny z Kyjeva.“

Podle televizní stanice Kanál 5 obklopili ostřelovači i vojenské letiště Kirovsk. Ozbrojence měly do blízkosti letiště dopravit během noci kamiony.

SLEDUJEME ONLINE:

21:50Krymská krize je největší hrozba od studené války, tvrdí šéf NATO

Vývoj kolem Krymu je nejvážnější hrozbou pro bezpečnost a stabilitu Evropy od studené války. Uvedl to dnes generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen v projevu k politickým analytikům ve Washingtonu. Obává se možné intervence Moskvy ve východní Ukrajině. Aliance se podle něj musí opět zaměřit na hrozby blízké domovu poté, co léta bojovala ve vzdálených oblastech.

21:30Ukrajinci podpořili svou armádu 16 miliony

Více než 16 milionů hřiven věnovali v posledních dnech Ukrajinci své armádě. V přepočtu jde asi o 31,4 milionu korun. Ukrajinská armáda uspořádala sbírku.

Skoro čtvrtinu ze zmíněné sumy se podařilo vysbírat prostřednictvím dárcovských „esemesek“ a telefonátů, tvrdí ukrajinské ministerstvo obrany na svém webu.

20:51Kyjev: Víza zavádíme kvůli provokatérům

Zavedení víz Kyjev odůvodňuje podezřením, že se „ruští turisté“ snaží vyprovokovat nepokoje na východě Ukrajiny, aby tak připravili půdu pro případný ruský vojenský zásah „na ochranu ruské menšiny“.

20:30Moskva reaguje. Zavede také víza

Moskva rozhodne o případném recipročním zavedení víz pro Ukrajince až poté, co ji Kyjev oficiálně vyrozumí o zavedení vízového režimu pro Rusy.

19:46Německo pozastavilo zbrojní kontrakt s Ruskem za 120 milionů eur

Krymská krize se také promítá do byznysu. Německo v souvislosti s krymskou krizí pozastavilo zbrojní kontrakt s Ruskem za asi 120 milionů eur (3,3 miliardy korun). Dnes to oznámil německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel, uvedla agentura DPA.

Čtěte více

19:14Rusko slibuje Krymu a Sevastopolu desítky miliard rublů

Letošní schodek krymského rozpočtu dosáhl 55 miliard rublů (asi 30 miliard korun). Uvedl to dnes ruský ministr financí Anton Siluanov.

„Rozpočtový schodek na letošní rok činí 55 miliard. V této částce přibližně deset miliard připadá na Sevastopol, zbytek na Krym,“ řekl ministr s tím, že chybějící prostředky uhradí Moskva z rezervy ruského federálního rozpočtu. Rezerva podle Siluanova nyní čítá 243 miliard rublů, ale ministerstvo financí také hodlá „maximálně využít místní daňový potenciál“. Tedy má v úmyslu přesvědčit krymské firmy, zaregistrované v cizině, k návratu domů a k placení místních daní.

Krymští důchodci si polepší
Ruský prezident Vladimir Putin již dříve nařídil příslušným ministerstvům, aby se postaraly o zvýšení penzí krymských důchodců na úroveň průměrného ruského důchodu. Experti podle agentury Interfax odhadli, že jen kvůli tomu bude zapotřebí vyplácet z federálního rozpočtu na 70 miliard rublů ročně (asi 38,5 miliardy korun).

19:05Ukrajina opouští SNS, chystá se stáhnout své vojáky z Krymu

Ukrajina se rozhodla opustit postsovětské Společenství nezávislých států, které ji nepodpořilo ve sporu s Ruskem o Krym. Kyjev podle tiskových agentur, odvolávajících se na vysoce postaveného vládní představitele, také chystá plán stažení svých jednotek z poloostrova, který ovládlo Rusko.

18:45Kyjev zavádí víza vůči Rusům, uvádí ozbrojené síly do pohotovosti

Kyjev se rozhodl zavést vůči Rusku vízovou povinnost, uvést ozbrojené síly do pohotovosti a požádat OSN, aby Krym vyhlásila za demilitarizovanou zónu. „Pověřili jsme ministerstvo zahraničí, aby zavedlo vízový režim s Ruskem,“ oznámil dnes v Kyjevě šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij po jednání tohoto orgánu.

18:26Ukrajinské jednotky opouštějí základnu v Sevastopolu

18:10Státy EU počítají možné ztráty, sankce vůči Rusku nepravděpodobné

Velmi opatrně se zatím země Evropské unie staví k možnosti nějaké podoby plošných hospodářských sankcí jako odpovědi na ruský postup v krymské krizi. EU tak před blížícím se summitem prozatím zůstává hlavně u tvrdé rétoriky o nepřijatelnosti ruské anexe strategického ukrajinského poloostrova. Unijní státy jsou si totiž velmi dobře vědomy nákladů, které by pro ně mohl mít případný výpadek určitého segmentu obchodních vztahů s Ruskou federací.

17:30Berlín odmítl přirovnání Krymu ke znovusjednocení Německa

Berlín se dnes ohradil proti výrokům ruského prezidenta Vladimira Putina, který ve svém úterním poselství k situaci na Krymu přirovnal přičlenění separatistického poloostrova k Ruské federaci ke znovusjednocení Německa v roce 1990. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové označil Putinova slova za „udivující“, napsala agentura Reuters.

„Německé znovusjednocení k sobě přivedlo dva samostatné státy jednoho národa. Ruská akce naopak vede k rozdělení Ukrajiny,“ řekl kancléřčin mluvčí Steffen Seibert. Také připomněl, že oproti událostem na Ukrajině doprovázel německý sjednocovací proces dohled mezinárodního společenství.

17:10Ukrajina chce evakuovat své občany z Krymu

Ukrajina vypracovává plán na evakuaci svých občanů z Krymu, řekl první náměstek ukrajinského ministra obrany Leonid Poljakov. Vojenské jednotky však podle něho na Krymu zůstanou.

16:51Ukrajinský štáb padl, delegace z Kyjeva se prý na Krym nedostane

Radikálně naladění účastníci proruského mítinku v Sevastopolu dnes vtrhli do štábu ukrajinského vojenského námořnictva a bez použití zbraní pravděpodobně celý objekt ovládli. Podle očitých svědků ukrajinští vojáci areál bez boje opustili, nad budovou vlaje ruská vlajka. Z rozhodnutí ukrajinského premiéra měla odcestovat z Kyjeva na Krym řešit konflikt vysoká vládní delegace, kterou však krymské vedení na poloostrov nepustilo.

16:44Bulharsko se obává další expanze Ruska

Bulharský prezident Rosen Plevneliev má obavy, že by se Rusko v budoucnu mohlo pokusit i části dalších zemí východní Evropy. „Co Litva? Co Estonsko? Tam také máme ruské národnostní menšiny. Je vůbec možné, že v 21. století zavolají Moskvu a Moskva vyšle jednotky, které anektují a okupují části cizích území? Je toto možné?“ prohlásil Plevneliev v BBC.

16:40Moldavsko chce urychlit asociační dohodu s EU

Moldavský prezident Nicolae Timofti v obavách z opakování ukrajinského scénáře ve své zemi vyzval Evropskou unii, aby urychlila podpis asociační dohody s Kišiněvem. Zároveň žádal pro Moldavany jasnou perspektivu členství v EU.

15:59Ukrajina zrušila letošní předsednictví v SNS

Ukrajina se zřekla svého letošního předsednictví v postsovětském Společenství nezávislých států (SNS). O dalším setrvání v tomto volném svazku postsovětských republik bude dále jednat.

Společenství nezávislých států se místo deklarovaných cílů stalo „nástrojem uskutečňování zájmů jednotlivých členů společenství, zejména Ruska“, vysvětlil rozhodnutí mluvčí ukrajinské diplomacie Jevhen Perebyjnis.

SNS za téměř 23 let existence zcela opustila pouze Gruzie. Důvodem byl konflikt s Ruskem v létě 2008.

15:23Inspekce OBSE je letos poslední, sdělila ruská strana

Kvóta pro inspekce stanovená dohodou z roku 2011 byla pro tento rok vyčerpána, jak informoval zástupce ruského ministerstva obrany Sergej Ryzhkov. Plánovaná mise OBSE na ruských základnách bude letos poslední

15:20Na východ Ukrajiny míří týmy pozorovatelů OBSE

Do Charkovské oblasti na východě Ukrajiny v nejbližší době dorazí dvacet pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Novinářům v Charkově to řekl gubernátor oblasti Ihor Baluta.

Pozorovatelé budou podle Baluty na místě sledovat společenskou a politickou situaci a shromažďovat informace, které by mohly přispět k nalezení východiska z nynější krize.

14:52Poslanci z radikální pravice zbili šéfa televize

Poslanci z radikální pravicové strany Svoboda zbili šéfa ukrajinské televizní stanice (National Television Company of Ukraine) Alexandra Pantelejmonova. Nelíbilo se jim, že stanice First National Channel v úterý odvysílala podpis smlouvy o připojení Krymu k Rusku. Muži donutili Pantelejmonova podepsat rezignaci.

14:45Sankce by se mohly dotknout více lidí

Evropská unie by mohla rozšířit seznam lidí, vůči nimž zavedla sankce kvůli ruskému postupu na Krymu. Ve Sněmovně to dnes řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Mohly by se na něm objevit podle něho osoby, které jsou na listině Spojených států. Premiér Bohuslav Sobotka v Senátu slíbil, že Česko podpoří případné rozšíření výčtu osob, vůči kterým bude uplatněna vízová restrikce nebo majetková opatření. „Česká republika je připravena se touto cestou vydat,“ uvedl premiér. Ovšem plošné hospodářské sankce Sobotka opětovně odmítl. Podle něj je to v zájmu Česka jako země orientované na export.

14:23Zábor Krymu vyvolal na internetu válku map

Všudypřítomnému nadšení z nových územních zisků se dnes v Rusku nevyhnuly ani internetové služby, které zprostředkují uživatelům práci s mapami Ruské federace. Už dnes podle zprávy moskevského rozhlasu začaly intenzivní úpravy mapových podkladů, které by měly zachytit připojení Krymu k Rusku. Na změny prý dlouho nebudou čekat ani klasické atlasy.

14:07Biden: Rusko je na cestě do izolace

Americký viceprezident Joe Biden při jednání s prezidenty pobaltských států řekl v souvislosti s krymskou krizí, že jakákoli agrese proti členům NATO nezůstane bez odpovědi. Rusko je podle něho na cestě do izolace. Informovala o tom agentura AP.

13:53Ukrajinští vojáci vyklízejí základny na Krymu

13:30Velitel ukrajinské černomořské flotily byl zajat

Vrchní velitel ukrajinské černomořské flotily viceadmirál Serhij Hajduk byl zajat ruskou stranou. Informaci potvrdilo ukrajinské ministerstvo obrany.

13:13Brusel schválil půjčku miliardy eur pomoci pro Ukrajinu

Evropská komise schválila návrh půjčky jedné miliardy eur (27 miliard Kč) pomoci pro Ukrajinu ke zmírnění jejích potíží s platební bilancí. Je to součást už oznámeného balíčku unijní pomoci Kyjevu, kterou musí potvrdit také členské země EU a Evropský parlament. Podmínkou poskytnutí peněz je též dohoda Ukrajiny o spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem.

13:09Putin nařídil urychlenou výstavbu kerčského mostu

Ruský prezident Vladimir Putin vydal pokyn k urychlené výstavbě mostu přes Kerčský průliv, který odděluje okupovaný ukrajinský Krym od ruské pevniny. Podle Kremlu má projekt počítat s automobilovým i železničním spojením, vyloučena není ani varianta podmořského tunelu. Ministerstvo dopravy slíbilo, že most bude stát co nejdříve. Definitivní variantu přemostění úžiny mezi Černým a Azovským mořem má ministerstvo vybrat do konce roku. Podle dřívějších plánů měla stavba mostu trvat nejméně tři roky, ministr dopravy Maxim Sokolov ale dnes Putinovi slíbil, že stavbu v maximální možné míře urychlí.

12:56Rusko dokončuje formality nutné k připojení Krymu

Moskva spěšně dokončuje právní akty potřebné k připojení Krymu k Rusku a doufá, že završení ústavního procesu rozšíření Ruské federace bude otázkou několika dnů. Ruský ústavní soud dnes potvrdil zákonnost smlouvy o připojení Krymu, kterou v úterý podepsal prezident Vladimir Putin s představiteli poloostrova. Ukrajina a západní státy označují zábor za anexi a odmítají ho uznat.

Smlouvou o připojení Krymu k Rusku a doprovodným ústavním zákonem se dnes zabýval ruský ústavní soud. Oba dokumenty schválil s tím, že jejich obsah není v rozporu s platnou ruskou ústavou.

12:45Ruská armáda zahájila na západě země rozsáhlé letecké cvičení

Ruská armáda zahájila rozsáhlé cvičení letectva v západních oblastech země. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného činitele ministerstva obrany. Manévry, do nichž jsou zapojeny stíhací letouny i bombardéry, se podle zdroje konají na severozápadě země, tedy v oblastech, které nesousedí s Ukrajinou. Nicméně mohou zvýšit napětí mezi Severoatlantickou aliancí a Moskvou kvůli ruské anexi Krymu.

12:22Ukrajinci odevzdávají zbraně

List Ukrajinska pravda oznámil, že vojáci 36. ukrajinské brigády v jihokrymském městě Perevalne začali krymským úřadům dobrovolně odevzdávat zbraně. Příkaz údajně vydal velitel brigády, jeho rozkazu ale uposlechla jen část vojáků. „Ostatní chtějí do pátku čekat na pokyny z Kyjeva. Chtějí slyšet jasné stanovisko ukrajinské vlády a armádního velení k budoucímu osudu ukrajinských vojsk na Krymu,“ napsala Ukrajinska pravda.

12:04Demonstranti napadli na západě Krymu další ukrajinskou základnu

Příslušníci krymských proruských „sil sebeobrany“ a ruští vojáci napadli základu ukrajinského námořnictva v obci Novoozerne na západě Krymu. Oznámilo to velení ukrajinských vojsk na Krymském poloostrově. Před objektem ruští vojáci vybudovali dva palebné posty. Brána základny byla zničena a do areálu pronikají civilisté a ozbrojenci, uvedl mluvčí ukrajinských vojsk na Krymu. K proražení brány použili demonstranti traktor, za nímž kráčely ženy s dětmi. Podle agentury Interfax-Ukrajina napsala, že do incidentu se zapojilo asi 60 ruských vojáků.

11:28Krym delegaci nepustí

Předseda krymské vlády Sergej Aksjonov prohlásil, že ukrajinská delegace na Krym vpuštěna nebude. Rusko ani vláda krymských separatistů ukrajinské vedení neznává a označuje je za nelegální povstalce vystavené vlivu pravicových radikálů. „Nikdo je tu nechce, nikdo je sem nepustí, pošleme je zpátky,“ řekl Aksjonov novinářům.

10:48Konflikt má řešit ministr obrany

K vyřešení incidentu poslal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na Krym svého ministra obrany a prvního vicepremiéra. Ministr Ihor Teňuch a první Jaceňukův náměstek Vitalij Jarema mají v Sevastopolu „zajistit, aby konflikt nepřerostl v ozbrojený střet“.

9:33Proruští demonstranti v Sevastopolu strhli zátarasy před ukrajinským štábem a pronikli dovnitř

Ukrajinští vojáci se jim nejprve postavili na odpor, ale náporu později ustoupili. Na místo přijely vozy záchranné služby. Ukrajinská vlajka na stožáru před objektem byla stažena, místo ní se objevila vlajka ruská. Lidé stojící před areálem skandovali proruská hesla a zpívali ruskou hymnu.

21:50Interfax: Není jasné, kdo vlastně střílel

V Simferopolu se střílelo z jediného místa, tvrdí krymská policie. Střelci ale mířili na ukrajinské vojáky i proruské jednotky, píše agentura Interfax.

20:40Krymská domobrana hlásí mrtvého i na své straně

„Proruská krymská domobrana“ hlásí jednoho mrtvého a jednoho zraněného i na své straně. Jiné zdroje tuto informaci zatím nepotvrdily.

.

Ruská armáda ovládla Krym před více než dvěma týdny
1. března

- Nový šéf autonomní vlády na Krymu Sergej Aksjonov oznámil, že převzal kontrolu nad bezpečnostními silami v oblasti. Požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc.

- Ruský parlament schválil záměr prezidenta Putina nasadit na Ukrajině vojáky. Kreml to zdůvodnil ukrajinskou krizí a potřebou chránit životy Rusů. Poté ruská armáda prakticky převzala kontrolu nad Krymem.

- Ukrajina požádala USA a další klíčové země RB OSN, aby pomohly ochránit její územní celistvost.
4. března

- Putin před novináři objasňoval ruskou roli na Krymu. Na Krymu prý neoperují ruští vojáci, ale „ozbrojené síly sebeobrany“. Vydal ruským jednotkám rozkaz k návratu do kasáren po rozsáhlém cvičení v oblastech sousedících s Ukrajinou.
6. března

- Krymský parlament schválil rezoluci o připojení poloostrova k Ruské federaci a o uspořádání referenda o odtržení od Ukrajiny.

- Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v Bruselu označil rozhodnutí krymského parlamentu za nelegální krok.

- USA rozhodly o vyhlášení vízových sankcí proti vybraným hodnostářům z Ukrajiny, Ruska i Krymu.
9. března

- Ruská armáda odřízla Krym od vnitrozemí.
11. března

- Krymský parlament většinou 78 z 81 hlasů přijal deklaraci nezávislosti.

- Krymské úřady uzavřely letecký prostor nad poloostrovem.
15. března

- Moskva vetovala návrh rezoluce RB OSN, který označuje referendum o statusu Krymu za neplatné.
16. března

- Pro připojení Krymu k Ruské federaci se v referendu vyslovilo 96,8 procenta hlasujících. K volebním urnám se dostavilo 83,1 procenta obyvatel Krymu s volebním právem. USA i EU referendum odmítly.
17. března

- Krymský parlament v reakci na výsledek referenda vyhlásil nezávislost Krymu a požádal o připojení k Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin nezávislost Krymu uznal.

- EU, USA a některé další země kvůli referendu schválily sankce vůči několika představitelům Ruska a Krymu.
18. března

- Ruský prezident Putin podepsal v Kremlu s představiteli Krymské republiky a krymského přístavu Sevastopol smlouvu o vstupu obou subjektů do Ruské federace.
19. března

- Ruský ústavní soud potvrdil zákonnost smlouvy o připojení Krymu k Rusku.

- Účastníci proruského mítinku v Sevastopolu vtrhli do štábu ukrajinského vojenského námořnictva; ukrajinští vojáci areál bez boje opustili a nad budovou vlaje ruská vlajka. K vyřešení incidentu poslal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na Krym svého ministra obrany Ihora Teňucha a prvního vicepremiéra Vitalije Jaremu; ani jednoho ale na Krym nevpustili.

- Za jednací stůl zasedli vrchní velitel ruské černomořské flotily viceadmirál Alexandr Vitko a vrchní velitel ukrajinské černomořské flotily viceadmirál Serhij Hajduk, jehož pak „dočasně zadržela sevastopolská prokuratura kvůli výslechu.

- Příslušníci krymských proruských „sil sebeobrany“ a ruští vojáci obsadili další ukrajinskou posádku na Krymu - základnu ukrajinského námořnictva v obci Novoozerne.

- Ministr Teňuch prohlásil, že ukrajinské jednotky Krym neopustí; reagoval tak na úterní výzvu Moskvy, aby ukrajinští vojáci přešli na stranu krymských ozbrojených složek a stali se později příslušníky ruské armády, nebo odešli z Krymu.