ONLINE: Ruský parlament schválil intervenci na Ukrajině

Ukrajinský muž stojí před vojáky ruské armády na předměstí Sevastopolu

Ukrajinský muž stojí před vojáky ruské armády na předměstí Sevastopolu Zdroj: ctk/ap

Napětí na Krymu narůstá, místní média hlásí stále četnější aktivity ruské armády. Předseda regionální vlády Krymu Sergej Aksjonov oznámil, že na tomto autonomním ukrajinském poloostrově převzal velení policejních a bezpečnostních sil a požádal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby pomohl se zajištěním míru a pořádku na Krymu. Intervenci již schválila horní komora ruského parlamentu. Ukrajina vyhlásila bojovou pohotovost.

Ruští vojáci údajně obsadili vojenské letiště na východě ukrajinského Krymu a snaží se ovládnout i protiletadlovou raketovou základnu na západě tohoto autonomního poloostrova. Podle agentury Interfax to tvrdí jistý představitel ukrajinské armády.

„Kdo toto nepřijímá, toho prosím, aby službu opustil,“ řekl Aksjonov poté, co oznámil převzetí velitelských pravomocí nad ukrajinskými jednotkami ministerstva vnitra, kontrarozvědkou SBU, námořnictvem, sbory civilní ochrany a dalšími silami rozmístěnými na Krymu. „S vědomím své odpovědnosti za životy a bezpečnost občanů žádám ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc se zajištěním míru a klidu na území autonomní republiky Krym,“ uvedl dále Aksjonov v prohlášení.

Putin na výzvu reagoval kladně. Ruský prezident odpoledne parlamentu předložil návrh na nasazení ruských jednotek na Krymu. Představitelé ruské čermomořské flotily už dříve uvedli, že jejich jednotky pomáhájí strážit strategické body na proruském poloostrově.

Aksjonov kritizoval ukrajinskou vládu v Kyjevě za to, že porušila ústavu autonomního Krymu, neboť bez konzultací s představiteli tohoto regionu jmenovala nového policejního šéfa. Nová ukrajinská vláda a parlament po sesazení proruského prezidenta Viktora Janukovyče provádí rozsáhlé změny na vrcholných postech v zemi, odvolán byl například náčelník generálního štábu nebo šéf bezpečnostní rady státu.

Putin: Máme právo chránit své zájmy

Putin kvůli situaci na Ukrajině dnes telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Barackem Obamou. Podle tiskové zprávy Kremlu prohlásil, že Rusko si vyhrazuje právo bránit své zájmy a zájmy rusky mluvících obyvatel v případě násilí na východě Ukrajiny či na Krymu.

„Ruský prezident zdůraznil, že existuje reálné ohrožení životů a zdraví ruských občanů a krajanů na ukrajinském území,“ informoval Kreml. Putin podle tohoto zdroje rovněž hovořil o provokativních a zločinných krocích ukrajinských ultranacionalistů, kteří jsou podle něj podporováni současnými úřady v Kyjevě.

Bílý dům uvedl, že Obama sdělil Putinovi své hluboké obavy ohledně „jasného porušování ukrajinské suverenity a teritoriální integrity Ruskem“. Dodal, že Spojené státy pozastaví svou účast na přípravách setkání summitu skupiny zemí G8 plánovaného na léto v ruském Soči. Varoval rovněž, že pokud bude Rusko pokračovat v porušování mezinárodního práva na Ukrajině, povede to k jeho větší politické a hospodářské izolaci.

SLEDUJEME ONLINE:

0:31Hagel: Ruská intervence může ohrozit světovou bezpečnost

Ruská vojenská intervence na Ukrajině může ohrozit evropskou i celosvětovou bezpečnost. Prohlásil to podle agentury Reuters americký ministr obrany Chuck Hagel v sobotním telefonickém rozhovoru se svým ruským protějškem Sergejem Šojguem. „Ministr Hagel zdůraznil, že Rusko riskuje další nestabilitu v regionu, izolaci v mezinárodním společenství a stupňování napětí, které může ohrozit evropskou a mezinárodní bezpečnost,“ uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby.

22:52USA žádají o mezinárodní pozorovatele

Velvyslanec Spojených států při OSN požádal o vyslání pozorovatelské mise Spojených národů a OBSE na Ukrajinu. Ruská „invaze“ na Krym je podle něj protiprávní.

Po Krymu se pohybují ozbrojenci v neoznačných uniformách, poznávací značky a znaky na některých z vozidel ale dokládají, že se jedná o ruské jednotkyPo Krymu se pohybují ozbrojenci v neoznačných uniformách, poznávací značky a znaky na některých z vozidel ale dokládají, že se jedná o ruské jednotky | ctk/apPo Krymu se pohybují ozbrojenci v neoznačných uniformách, poznávací značky a znaky na některých z vozidel ale dokládají, že se jedná o ruské jednotky

22:33NATO svolává mimořádné zasedání, Ukrajina žádá pomoc

Velvyslanci členských států budou v neděli jednat o situaci na Ukrajině. Kyjev Severoatlantickou alianci požádal o veškerou možnou pomoc při ochraně teritoriální integrity Ukrajiny a jaderných zařízení v zemi.

21:27Do ukrajinských vod pronikly ruské lodě

U pobřeží Ukrajiny na Krymu se objevily dvě ruské protiponorkové lodě. Plavidla se přitom pohbují mimo oblast, kterou jim vymezuje ukrajinsko-ruská smouva o pronájmu sevastopolského příštavu pro ruskou černomořskou flotilu, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ukrajinské vojenské zdroje. Lodě prý náleží k ruské baltické flotile.

21:05Ukrajina vyhlásila bojovou pohotovost

Ukrajinská armáda vyhlásila stav plné bojové pohotovosti. Úřadující prezident Oleksandr Turčynov varoval Rusko, že jeho vojenská intervence povede k válce. Pro ruskou intervenci neexistuje žádné ospravedlnění, dodal.

20:44V Praze se demonstruje proti ruské intervenci

Před ruskou ambasádou v Praze 6 se dnes v podvečer sešly asi tři desítky lidí, aby protestovaly proti případné ruské vojenské intervenci na Ukrajině. Na skupinku protestujících dohlíželo šest policistů. Účastníci demonstrace svolané „proti válce na Ukrajině, kterou dnes vyhlásilo Rusko,“ v rukou drží ukrajinské vlajky a transparenty s nápisy „Russia Stop War“ nebo nápisem „Putine, ruce pryč od Ukrajiny“.

20:19Schwarzenberg: Putin chce Krym připojit

Podle vyjádření předsedy sněmovního zahraničního výboru Karla Schwarzenberga (TOP 09) na Facebooku jsou ruské aktivity na Krymu jasnou snahou o „rozšíření moci Ruské federace, o obsazení a praktické připojení Krymu s důležitou námořní základnou v Sevastopolu k Rusku“. Argumenty ruského prezidenta Vladimira Putina, který nasazení vojáků na Ukrajině zdůvodňuje potřebou ochránit tamní ruské občany, pak označil za shodné s argumenty Adolfa Hitlera při obsazování cizí země. „Hitler vždy prohlásil, že musí chránit tamější Němce. Je naprosto jasné, že nejde o ochranu ruských občanů, na které nikdo neútočí a jsou v naprostém bezpečí,“ uvedl Schwarzenberg.

Vlajka ruského námořnictva před budovou místního parlamentu v Simferopolu na KrymuVlajka ruského námořnictva před budovou místního parlamentu v Simferopolu na Krymu | profimedia.czVlajka ruského námořnictva před budovou místního parlamentu v Simferopolu na Krymu

19:58NATO: Rusko musí respektovat jednotu Ukrajiny

Ruské vojenské jednotky musí dodžovat suverenitu, hranice a teritoriální integirtu Ukrajiny, prohlásil generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen.

18:29Putin o intervenci ještě nerozhodl

Ačkoli už mu parlament posvětil vojenský zásah na Ukrajině, ruský prezident Vladimir Putin o intervenci ještě nerozhodl. Uvedl to jeho mluvčí Dmitrij Peskov. „Po rozhodnutí Federální rady prezident získal plný arzenál prostředků potřebných pro vyřešení situace,“ řekl.

17:46Zeman: Intervence vytvoří problém pro několik generací

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s ruskou vojenskou intervencí na Ukrajině. „I když naprosto rozumím zájmům většinového ruskojazyčného obyvatelstva Krymu, který byl v roce 1954 nesmyslným Chruščovovým rozhodnutím přičleněn k Ukrajině, máme své zkušenosti s vojenskou intervencí z roku 1968. A domnívám se, že jakákoliv vojenská intervence vytváří hluboký příkop, který po generaci nelze zasypat,“ uvedl Zeman.

17:35Kvůli Ukrajině zasedne Rada bezpečnosti OSN

Na žádost Velké Británie se ještě v Sobotu sejde Rada bezpešnosti OSN. Tématem jednání bude poslední vývoj na Ukrajině a ruská intervence v zemi. Rusko jako stálý člen rady disponuje právem veta a může tak zablokovat jakýkoli návrh, který během jednání padne.

Obyvatelé Simferopolu příchod ruských jednotek vesměs vítajíObyvatelé Simferopolu příchod ruských jednotek vesměs vítají | ctk/apObyvatelé Simferopolu příchod ruských jednotek vesměs vítají

17:05Brusel svolal mimořádné jednání

Ministři zahraničí Evropské unie se v pondělí sejdou na mimořádném zasedání, aby jednali o situaci na Ukrajině.

16:59Kličko vyzval k všeobecné mobilizaci

Na rozhodnutí ruského parlamentu, které otevřelo cestu k ruské intervenci na Ukrajině, reagoval lídr strany Udar Vitalij Kličko. Po parlamentu žádá vyhlášení všeobecné mobilizace.

16:49Moskva stáhne svého velvyslance v USA

Ruský prezident Vladimir Putin se chystá povolat zpět do Moskvy velvyslance ve Washingtonu. Po hlasování o ruské intervenci na Ukrajině ho k tomu vyzvala ruská Federální rada.

16:22Federální rada schválila intervenci na Ukrajině

Horní komora ruského parlamentu, Federální rada, na svém mimořádném zasedání schválila nasazení ruských vojsk na Ukrajině. Tajemník ruského ministra zahraničí Gregorij Karasin doplnil, že armáda nemusí povolení využít ihned.

Vojáci ruské armády na předměstí SevastopoluVojáci ruské armády na předměstí Sevastopolu | ctk/apVojáci ruské armády na předměstí Sevastopolu

15:00Putin požádal parlament o nasazení armády

Ruský prezident Vladimir Putin přeložil parlamentu návrh na vyslání ruských vojenských jednotek na Krym. Oznámill to mluvčí Kremlu. „Vzhledem k mimořádné situaci na Ukrajině, ohrožení životů občanů Ruské federace, našich krajanů a jednotek rucké armády na Ukrajině… podávám návrh na nasazení ozbrojených sil Ruské federace naúzemí Ukrajiny, dokud nedojde k normalizaci společensko-politické situace v zemi,“ uvádí Putinovo prohlášení.

14:54Moskva odmítá jednat s Kyjevem

Rusko odmítlo výzvy nové ukrajnské vlády na jednáno o situaci v zemi poté, co Kyjev označil přítomnost ruských vojsk na Kyrmu za agresi.

14:10Kyjev: jmenování krymského premiéra je neplatné

Úřadující ukrajinský prezident a šéf parlamentu Oleksandr Turčynov dnes podepsal dekret, kterým označil za nelegální jmenování nového proruského premiéra autonomního Krymu Sergeje Aksjonova do funkce. Aksjonova před několika dny regionální parlament zasedající pod dohledem zřejmě proruských ozbrojenců zvolil do čela nové krymské vlády.

13:53Proruští aktivisté obsadili vládní budovu v Charkově

Proruští aktivisté se v Charkově střetli s příznivci nové ukrajinské vlády. Před sídlem regionální vlády se podle odhadu agentury Interfax sešlo několik tísíc lidí, několik jich vniklo do budovy a vztyčili na ní ruskou vlajku.

13:39Doněck podporuje Janukovyče

Ve východoukrajinském Doněcku se dnes na podporu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče sešlo asi 10 tisíc lidí. Doněck, kde žije početné ruskojazyčné obyvatelstvo, byl považován za Janukovyčovu mocenskou základnu. Dav skandoval proruská hesla a mával ruskými vlajkami. Zazněly také výzvy připojit autonomní Krym k Rusku.

13:33Po zásahu volá i horní komora ruského parlamentu

Řešením situace na ukrajinském Krymu by mohlo být vyslání „menšího vojenského kontingentu“. Prohlásila to šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková. Rusko by podle ní vojáky rozmístilo na Krymu z bezpečnostních důvodů.

12:42Duma vyzvala Putina, aby zasáhl

Ruská Státní duma (dolní komora parlamentu) dnes vyzvala prezidenta Vladimira Putina, aby podnikl opatření ke stabilizaci situace na ukrajinském Krymu. Informovala o tom agentura Reuters. O pomoc Putina již požádal proruský premiér krymské autonomie Sergej Aksjonov.

Blokáda na letišti u SevastopoluBlokáda na letišti u Sevastopolu | ctk/ap Blokáda na letišti u Sevastopolu

12:37Rusové se snaží ovládnout raketovou základnu

Do areálu raketové základny na západě Krymu údajně vstoupila asi dvacítka ruských vojáků s úmyslem převzít její kontrolu. Zpráva agentury RIA Novosti se však nezmiňuje o případných bojích či zraněných, na místě se prý vyjednává.

12:18Rusové vyslyšeli žádost krymského premiéra

Regionální krymská vláda se dohodla s ruským námornictvem na pomoci při ochraně významných budov. Uvedla to agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčího ruské černomořské flotily. Krymský premiér Aksjonov tvrdí, že situace na Krymu je pod kontrolou a že na místě působí „pracovní skupina“, do které jsou zapojeni i příslušníci černomořské flotily.

Ozbrojenci obsazují vládní budovu v Simferopolu

12:10Hlavní letiště na Krymu přestalo přijímat lety

Mezinárodní letiště v Simferopolu dočasně uzavřelo svůj vzdušný prostor. „Kvůli omezením při využívání vzdušeného prostoru letiště dočasně přestalo přijímat přílety,“ uvedl zástupce letiště, které od pátku kontrolují ozbrojenci.

11:45Kyjev: Rusové obsadili další letiště

Ruská armáda obsadila letiště ve městě Kirovskoje na východě Krymu, uvedla agentura Interfax s odvoláním na zdroje z ukrajinské vlády. Ozbrojenci v neoznačených uniformách už dříve obsadili vojenské letiště Belbek u Sevastopolu a letiště v Simferopolu.

11:42Rusové hlídají významné budovy

Ruské jednotky hlídají některé duležité budovy na Krymu, potvrdil podle agentury Interfax předseda krymské regionální vlády Sergej Aksjonov.

11:37Referendum bude dřív

Krymská vláda změnila termín ohlášeného referenda o větší autonomii poloostrova. To se z původního termína 25. května, kdy proběhnou i ukrajinské prezidentské volby, přesune už na 30. březen.

11:34Telefonní linky na Krymu byly přerušeny, potvrdil národní operátor

Ukrtelekom oznámil, že některé jeho pobočky na Krymu obsadili neznímí ozbrojenci a poškodili jejeich vybavení. Výsledkem jsou rozsáhlé výpadky telefonních linek a internetu na celém Krymu, uvedl operátor na svém webu. Ukrtelekom se snaží poškozené linky opravovat, termín jejich opětovného zprovoznění ale neupřesnil.

10:59Polsko žádá konec provokací na Krymu

Polská vláda varovala před snahou o narušení územní jednotky Ukrajiny. „Žádáme ukončení provokativních pohybů jednotek na Krymském poloostrově,“ uvedlo polské ministerstvo zahraničí. Varšava vyzývá k dodržování Budapešťského memoranda z roku 1994. V něm USA, Velká Británie a Rusko uznaly současné hranice Ukrajiny.

Blokáda ukrajinského přístavu Balaklava ruským námořnictvem

10:13Ukrajina může přijít o slevu na plyn

Ruský energetický gigant Gazprom nevylučuje, že Ukrajině kvůli dluhu ve výši 1,55 miliardy dolarů (zhruba 30,4 miliardy korun) zruší slevu na odběr plynu. Dnes to podle agentury RIA Novosti oznámil mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Důvodem prý není nejnovější vývoj v zemi, ale skutečnost, že Kyjev neplní dohodnuté závazky.

9:54Moskva nabízí ruské pasy členům Berkutu

Rusko nabídlo občanství členům rozpuštěných zvláštních ukrajinských policejních jednotek Berkut. Ty během zásáhů proti protivládním demonstrantům v uplynulých měsících nechvalně prosluly svou brutalitou. Podle agentury Itar-Tass nabídly některé ruské regiony pomoc nejen bývalým členům Berkutu a jejich rodinám, ale i dalším Ukrajincům, kteří se z jakýchkoli důvodů ocitli v „potížích“.

9:45Kyjev: Rusko na Ukrajinu vyslalo tisíce vojáků

Rusko „nedávno“ posílilo svůj vojenský kontingent na Ukrajině o šest titíc vojáků, uvedl ukrajinský ministr obrany Ihor Teňuk. Ukrajinská armáda na Krymu je podle něj ve stavu pohotovosti.

9:39Krymský parlament obsazen vojáky

Krymský parlament zůstává stejně jako v předchozích dnech obsazen vojáky v neoznačených uniformách. Vojáci hlidkují i v okolí parlamentu, píše zpravodajka deníku Die Welt.

9:31Ukrajina nebude reagovat na ruské provokace

Ukrajina se nenechá zatáhnout do ozbrojeného konfliktu, prohlásil úřadující přemiér Arsenij Jaceňuk. Rusko tvrdí, že pohyb vojsk na Krymu probíhá v souladu s platný smlouvami s Ukrajinou.

Po Krymu se pohybuje značné množství neoznačených vojenských vozidelPo Krymu se pohybuje značné množství neoznačených vojenských vozidel | ctk/apPo Krymu se pohybuje značné množství neoznačených vojenských vozidel

9:14USA sledují zvýšenou aktivitu vojsk

Podle vojenských zdrojů agentury Reuters USA zaznamenyaly zvýšený pohyb ruských vojsk u hranic s Ukrajinou. Americký prezident Barack Obama pohrozil, že pokud Moskva zasáhne na Krymu či jinde na Ukrajině, vynechá blížící se summit skupiny G8 v Soči.